back

Чернігівщина розпочала підготовку до відзначення 95-ї річниці бою під Крутами

14-12-2012 | 09:00

13 грудня заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко провів засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області у 2013 році річниці подвигу Героїв Крут.

Як наголосив Віктор Геращенко, відкриваючи засідання, у наступному році вся Україна відзначатиме 95-річчя трагічного бою під станцією Крути, під час якого загинули юнаки, що обороняли Українську Народну Республіку від наступаючих більшовицьких військ. Тому з метою гідного вшанування подвигу Героїв Крут на території області буде організовано низку заходів. Центральним заходом стане мітинг-реквієм на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» поблизу села Пам’ятне Борзнянського району, який відбудеться 29 січня 2013 року. Крім цього, заходи культурного та інформаційного напряму буде проведено на базі музейних, бібліотечних та навчально-виховних закладів області.

На виконання відповідного розпорядження голови облдержадміністрації управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації узагальнило пропозиції від структурних підрозділів ОДА та підготовило проект Плану заходів щодо підготовки та відзначення в області у 2013 році річниці подвигу Героїв Крут. З основними положеннями проекту присутніх ознайомив начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван.

Сценарний план урочистого мітингу-реквієму на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» представив начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Сергій Мойсієнко. Також він розповів про підготовку урочистого концерту пам’яті Героїв Крут, який відбудеться 29 січня 2013 року у місті Ніжині.

Заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Микола Конопацький розповів, що у загальноосвітніх навчальних закладах будуть проведені конференції «Видатні українці. Герої Крут», «Наслідки та уроки подій під Крутами», засідання за «круглим столом» «За честь і волю України», «Юні оборонці Батьківщини», історичні читання «Крути: шлях у вічність», виховні години «29 січня — День пам’яті Героїв Крут», літературні композиції «Волі народної дзвін», «Нам сурми не грали, коли ми вмирали».

У професійно-технічних, вищих, навчальних закладах відбудуться тематичні години, бесіди, науково-практичні конференції, семінари, засідання за «круглим столом», виховні заходи, присвячені подіям під Крутами у січні 1918 року.

У бібліотеках загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів будуть організовані тематичні експозиції, виставки інформаційно-довідникової літератури, які висвітлюють безсмертний подвиг Героїв Крут.

Крім того, тематичні лекції з історії Української революції будуть включені до курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників при обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д.Ушинського.

Про роботи з благоустрою та впорядкування об’єктів, розташованих поблизу меморіалу, доповів в. о. начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков.

Директор філії Національного військово-історичного музею України Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» Олексій Данилевський запевнив, що комплекс готовий до прийому гостей.

Серед іншого під час наради акцентувалася увага на необхідності організації обігріву громадян та чергування автомобіля швидкої допомоги на території проведення заходів, зважаючи на погодні умови; передбачити заходи щодо попередження надзвичайних ситуацій тощо.

На завершення засідання Віктор Геращенко закликав членів оргкомітету докласти максимальних зусиль для підготовки та проведення на належному рівні відзначення річниці бою під Крутами.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації