back

На Чернігівщині відбудеться фестиваль «Життя в стилі ЕКО»

26-08-2020 | 16:29

Як буде організований екологічний фестиваль «Життя в стилі ЕКО» в умовах адаптивного карантину, які особливі заходи та несподіванки чекають на його учасників – обговорили на засіданні оргкомітету у Чернігівській ОДА. Нараду провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко.

Фестиваль вже вчетверте проводить Департамент екології та природних ресурсів ОДА спільно з іншими структурними підрозділами, освітянами та громадськими активістами. Захід відбудеться 17 вересня у Центральному парку культури та відпочинку м. Чернігів. Організатори планують, що у фестивалі візьмуть участь до 300 юних екологів.

Головна мета заходу – виховання культури екологічної поведінки, популяризація здорового способу життя, привернення уваги громадськості до пам’яток природи та їх охорони.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Сахневич ознайомила присутніх з програмою фестивалю та розповіла про тематичні локації, які готують організатори для його учасників.

Для найменших відвідувачів діятиме театрально-розважальна програма та функціонуватиме контактний міні-зоопарку «Тваринне розмаїття».

Серед запланованих локацій – різноманітні майстер-класи, в тому числі «Флористичний марафон», виготовлення еко-сувеніру «Равлик», виготовлення еко-торбинок, «Біопластика», «Метелик-квілінг», виготовлення паперової «англійської троянди», створення емблем та прапорців на екологічну тематику тощо.

У рамках пропагування здорового способу життя та екостилю готуються спортивно-розважальні заходи і змагання – «Легкоатлетична смуга перешкод», «Футбольний слалом», «Екотранспорт сьогодення», «Збережи ліс», «Зелена ігротека», виставка художніх робіт «Життя в ситі ЕКО» тощо.

До інформаційно-розвиваючої та виховної програми включені локації «Дивовижна природа», «ЕкоБібліотека»,«Захисти екосистему», «Дотримання вимог безпеки в умовах пандемії», тематичні вікторини, конкурси, ознайомлення з основами надання першої долікарської допомоги.

У ході обговорення значну увагу члени організаційного комітету приділили питанням дотримання санітарно-гігієнічних умов під час проведення масових заходів.

Основні учасники еко-фестивалю – школярі. Організатори мають забезпечити належні санітарні умови на локаціях, а освітні заклади – провести з учнями роз’яснювальну кампанію щодо правил поведінки в умовах пандемії напередодні самого заходу, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко.

До речі, при вході до фестивального містечка будуть проводити температурний скринінг. Обробити руки антисептиком можна буде на кожній локації. А за дотриманням соціальної дистанції слідкуватимуть відповідальні спеціалісти, які в разі необхідності будуть нагадувати про правила поведінки під час карантинних обмежень.

В умовах сьогодення уроки на відкритому повітрі є досить доречними. «Життя в стилі ЕКО» – це той захід, що є прекрасною можливістю провести урок чи гурток з екології, біології, географії, природознавства та навіть історії чи народознавства безпечніше та з користю для кожного школяра, – звернула увагу присутніх Катерина Сахневич.

Крім того, у ході фестивалю планують урочисте відзначення переможців обласного екологічного конкурсу «Одна планета – одне майбутнє» та виставку художніх робіт його фіналістів.

Цьогоріч участь у ньому взяли 29 представників з різних районів і міст області. Усього на розгляд журі надійшло 49 робіт. Конкурс проводився за двома віковими категоріями (перша категорія – 15-18 років; друга категорія – 19 років і старші) та у трьох номінаціях: «Північна краса України» – відзначення кращої фотографії екологічного спрямування, «Погляд у чисте майбутнє» – відзначення кращого екологічного проєкту, «Довкілля і я» – відзначення кращого практичного заходу екологічного спрямування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації