back

Андрій Прокопенко: реалізація проекту Президента «Emergency» - один із пріоритетних в роботі ОДА

21-08-2020 | 08:55

Учора, 20 серпня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із заступниками Віталієм Загайним та Наталією Романовою, керівником Управління капітального будівництва Богданом Кривенком провели нараду з проєктантами щодо реалізації Проекту Президента України Володимира Зеленського «Emergency».

- В рамках програми планується модернізувати приймальні відділення всіх 9 опорних лікарень області. На сьогодні цей напрямок - один з пріоритетних у нашій роботі. Роботи вже стартували на 6 об’єктах, - зазначив Андрій Прокопенко.

У кожному проекті важливі найменші деталі, тож головна мета наради - докладно обговорити всі нюанси, щоб забезпечити єдині стандарти на виході будівельно-ремонтних робіт та брендування приміщень.

- Наше завдання не лише забезпечити пацієнта своєчасною та якісною екстреною допомогою з використанням високоточного діагностичного обладнання, а і максимально візуалізувати та спростити людям орієнтацію в медзакладі, - повідомив голова ОДА.

Перша складова включає комплекс робіт по облаштуванню під’їзду, вхідної групи, фасаду, внутрішніх робіт та навігації. Учасники наради проговорили нюанси щодо дотримання законодавчих вимог до медзакладів такого типу. Зокрема, доступності та інклюзивності. Приміром, з новинок – тактильний план будівлі, який допоможе людині з порушенням зору потрапити в необхідне приміщення. Також сюди входять навігаційні лінії, використання світових елементів, інфографіки тощо.

Друга складова – це наповнення відділень сучасним лікувально-діагностичним обладнанням.

- В рамках цього проекту приймальні відділення отримають рекордну кількість сучасного «важкого» обладнання, яке буде розподілено відповідно до потреб, і включає магнітно-резонансні томографи, ангіографи, комп‘ютерні томографи, ендоскопічне обладнання, УЗД, лабораторне обладнання. Перелік обладнання для кожної лікарні сформований, воно буде централізовано закуплено по лінії МОЗ України, - поінформував Андрій Прокопенко.

Довідка: Проект Президента України Володимира Зеленського «Emergency» охоплює дев’ять опорних лікарень Чернігівської області. Це Чернігівська обласна лікарня, Чернігівська міська лікарня №2, міські медзаклади Ніжина та Прилук, районні лікарні Козельця, Бобровиці, Корюківки, Бахмача та Новгород-Сіверського.

Персонал лікарень, який працюватиме в оновлених відділеннях та з новим обладнанням, пройде навчання. Його буде проводити МОЗ спільно з громадською організацією «Всеукраїнська рада реаніматологів». Окрім вивчення технічної сторони питання – користування комп’ютерним томографом, ангіографом іншими апаратами – медичних працівників будуть вчити надавати якісні медичні послуги за новою моделлю.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації