back

Нове районування на Чернігівщині: найближчі завдання та кроки реалізації реформи

19-08-2020 | 12:55

У вівторок, 18 серпня в Чернігівській ОДА відбувся брифінг за підсумками обговорення «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки».
Спікери – заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний.
За словами В’ячеслава Негоди, Чернігівська область була і залишається одним з лідерів по активності створення об’єднаних територіальних громад.
- Ми продовжуємо проводити такі відкриті діалоги у всіх обласних центрах України і сьогодні приїхали до Чернігівської області. В Україні сформовані об’єднані громади та нові райони. І зараз перед нами стоїть завдання, яким чином у цей короткий період підготувати відповідний пакет законодавства, який забезпечить вже реалізацію відповідного пакета завдань по децентралізації, - наголосив В’ячеслав Негода.

Відповідаючи на питання чи були проблемні аспекти при створенні нових районів саме на Чернігівщині, заступник Міністра пояснив ситуацію з Новгород-Сіверським та Корюківським районами, на його думку, вони не зовсім відповідають параметрам по створенню нових районів. Але прийняте рішення буде виправдано щодо розвитку громад і з часом ситуація зміниться.
Під час брифінгу перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний зазначив, що обласна адміністрація активно працює над реалізацією реформи і сприяє налагодженню взаємодії між всіма учасниками процесів. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з цього питання.

В’ячеслав Негода пояснив територіальний розподіл на райони, як трирівневу складову, де перший фундаментальний рівень – це громади, потім субрегіональний рівень та найвищий регіональний рівень, тобто державний. Раніше місцеві органи влади підпорядковувалися районним радам, зараз вже такого не буде.
Заступник Міністра пояснив чи насправді наразі вже завершена мета реформи і відбулася децентралізація.
- Децентралізація - це як процес чи принцип передачі повноважень. Для цієї передачі повноважень ми мали створити відповідні органи. Ми створили такі органи. Наразі наше завдання надати відповідні повноваження цим новоствореним громадам. Ми маємо змінити законодавчу базу і відповідно щодо фінансових повноважень також. Фінальним етапом децентралізації стане внесення змін до Конституції у 2021 році, - пояснив В’ячеслав Негода.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації