back

На Чернігівщині відзначили 201-шу річницю від дня народження Пантелеймона Куліша

10-08-2020 | 17:12

Минулої п’ятниці, 7 серпня, на території обласного історико-меморіального музею-заповідника П.Куліша «Ганнина Пустинь» відбулися урочистості з нагоди 201-ї річниці від дня народження відомого українського письменника, етнографа, літературного критика – людини, котра всім своїм серцем вірила в Україну.

В урочистостях взяли участь директор Департаменту культури і туризму Чернігівської ОДА Олександр Левочко, голова Борзнянської РДА Лариса Осадчук, представники міської ради, районних установ та організацій.

- Борзнянщина багата видатними талановитими людьми, творчі здобутки яких визнані не лише в Україні, а і в усьому світі. Тут яскраво розквітнув талант Пантелеймона Куліша як фольклориста і мовознавця, перекладача, редактора і видавця. Він став автором першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Основи духовного та патріотичного виховання українського громадянства, закладені митцем у його творах, залишаються актуальними і в сучасному житті України, - зазначила Лариса Осадчук, додавши, що садиба Кулішів-Білозерських завжди відкрита для тих, хто цінує творчість Пантелеймона Куліша.

Учасники заходу поклали квіти на могили Пантелеймона Куліша, Ганни Барвінок та Василя Білозерського. Традиційно було відправлено заупокійну літію. Для гостей «Ганниної Пустині» організатори підготували концертну програму за участі артистів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, а також  аматорських колективів Борзнянського району.

- Нехай і надалі шанобливе ставлення до збереження літературної спадщини Пантелеймона Куліша буде гідним його пам'яті, слугує духовному збагаченню нащадків, утверджуючи віру в світле майбутнє Української держави, - зазначив Олександр Левочко.

Всі охочі мали можливість ознайомитися з експозицією музею.

Зазначимо, що в рамках свята для журналістів загальнодержавних українських видань «Культура і життя», «Голос України» «Урядовий кур’єр» відбувся прес-тур до історико-меморіального музею-заповідника П.Куліша «Ганнина Пустинь», меморіального музею М.К.Заньковецької, Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», музею «Вітрила Миклухо-Маклая».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації