back

Геопортал значно спрощує процедуру отримання інформації для жителів області

06-08-2020 | 08:20

Якщо раніше, щоб отримати дані про дозвіл на будівництво або на користування земельної ділянки, було потрібно звертатися до органів влади, то тепер необхідну інформацію можна знайти на геопорталі містобудівного кадастру Чернігівської обласної державної адміністрації.

Базова платформа для створення геопорталу запрацювала наприкінці 2019 року. Цей картографічний інтернет-ресурс дає доступ до великої кількості інформаційних джерел, даних із системою інструментів перегляду та пошуку географічної інформації, її візуалізації, завантаження та поширення.

- Наразі відбувається активне формування первинних даних геопорталу. Це та інформація, яка надалі ляже в основу інформаційного наповнення містобудівного кадастру, - розповів начальник відділу містобудівного кадастру та моніторингу, засновник геоінформаційної системи області Сергій Куреня.

За дорученням першого заступника голови ОДА Віталія Загайного, провели аудит та інвентаризацію даних, які циркулюють в структурних підрозділах обласної державної адміністрації. Далі згідно з методичними рекомендаціями проаналізували отриману інформацію та визначили пріоритетні напрями наповнення ресурсу.

Геопортал забезпечує корисною інформацією як пересічних громадян, так і управлінців. Наприклад, завдяки проєкту щодо стану наявності на виборчих дільницях безбар’єрного доступу, можна дізнатися про встановлені пандуси та інше необхідне обладнання. І скоригувати недоліки.

За словами Сергія Курені, на геопорталі можна буде отримати інформацію щодо різних сфер життєдіяльності області. Наприклад, тут є карти по зонах покриття, амбулаторіям і дорогам, або карта об'єктів відновлюваної енергетики, яка показуватиме сонячні та біогазові електростанції області.

Також розширилася мережа регіональних геопорталів. Зокрема, додали перехід на геопортал Любецької ОТГ.

На сьогодні в області затверджено близько 230 нових генеральних планів і біля 300 детальних планів. Частина цих документів прив'язана до системи координат на геопорталі, решту планується завершити до кінця цього року.

- Містобудівна документація, об’єкти заповідного фонду, мережа доріг – ця та інша інформація має попит у жителів Чернігівщини. Пересічному громадянину буде корисною інформація про ділянки забудови та наявні обмеження за висотністю та санітарними нормами, а працівники Управління освіти і науки облдержадміністрації, зможуть формувати маршрути для шкільних автобусів, використовуючи дані геопорталу, - зауважив начальник відділу містобудівного кадастру та моніторингу.

Розробляється механізм постійного оновлення, актуалізації та верифікації наборів даних, що розміщені на геопорталі. До кінця року планується під'єднатися до частини державних реєстрів, профільних міністерських геопорталів та інших публічних баз даних.

Тестова версія геопорталу доступна за посиланням: http://chernigiv_dma.local.softpro.ua/. Пропозиції щодо розміщення додаткових наборів даних можна надсилати на адресу: [email protected].

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації