back

Чи буде Чернігівщина у "зеленій" зоні карантину і далі - залежить від усіх нас

05-08-2020 | 15:47

Про це вчора, 4 серпня, повідомив заступник голови облдержадміністрації Андрій Подорван в ефірі «UA Чернігів».

— Чернігівська область увійшла в карантинний процес з середини березня. При цьому обласна влада намагалась діяти таким чином, щоб створити мінімальні незручності для бізнесу, для громадян. Адже протидія коронавірусу — це дуже важливо, проте ще важливішою є економіка. Тому ми й намагалися приймати такі рішення, щоб область із карантину вийшла якнайшвидше. Бачимо, що нам це багато в чому вдалося. Чернігівщина — одна з перших областей, яка мала умови для послаблення карантину ще у травні, — зазначив Андрій Подорван.

Постановою Кабінету Міністрів № 641 від 22 липня 2020 року адаптивний карантин в Україні продовжений до 31 серпня.

Залежно від епідеміологічної ситуації, всі регіони розподіляються на чотири зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону».

Розподіл визначається за наступними показниками: завантаженість у лікарнях не більше 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів — не менше 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування — не більше 11%, показник динаміки зростання випадків інфікування — не більше 10%.

Донедавна Чернігівщині вдавалося утримуватися у межах цих норм. Проте спалах захворюваності у Прилуках та збільшення хворих в інших населених пунктах може загрожувати переведенням області на більш суворий карантинний режим.

Перебування у «зеленій» зоні передбачає носіння масок у громадських місцях, проведення масових заходів не більше однієї особи на 5 м кв, заповнюваність залів у кінотеатрах та театрах не більше 50 відсотків, перевезення пасажирів у громадському транспорті за кількістю місць для сидіння.

У «жовтій» зоні до цих обмежень додається лімітоване відвідування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку.

У «помаранчевій» — заборона роботи закладів розміщення (крім готелів) та діяльності розважальних закладів, ресторанів вночі, планової госпіталізації, функціонування дитячих таборів. Масові заходи можуть проводитись з розрахунку не більше однієї людини на 20 м кв.

У «червоній» зоні заборонена робота громадського транспорту, закладів освіти, ресторанів та ТРЦ.

Щоп’ятниці Центральна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій буде встановлювати віднесеність регіону до тієї чи іншої карантинної зони.

— Збільшення випадків захворювання на коронавірус, що фіксується останнім часом, може вивести Чернігівщину із «зеленої» до «жовтої», а то й ще більш жорсткої — «помаранчевої» зони. Щоб цього не сталося, кожен житель області повинен дотримуватись карантинних правил. Це не лише сприятиме нормальному соціально-економічному розвитку області, а й збереже життя та здоров’я багатьох людей, — наголосив Андрій Подорван.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації