back

У Чернігові вшанували пам'ять жертв геноциду ромів

03-08-2020 | 18:15

2 серпня у Чернігові в урочищі Подусівка відбувся меморіальний захід з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв геноциду ромів. У ньому взяли участь директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко та представники ромської громади області.

У всьому світі 2 серпня відзначають Міжнародний день голокосту ромів. У 1944 році нацисти влаштували так звану "Циганську ніч". У концтаборі Аушвіц-Біркенау у газових камерах загинули тисячі людей ромської національності. В цілому в період Другої світової війни, за даними дослідників, загинули від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів, близько 25 тисяч з них – на території України.

Ця трагедія назавжди увійшла у людську свідомість як сторінка історії під назвою: жахіття нацистського терору.

– Схиляємо голови перед пам’яттю невинних жертв, свідомо згадуємо минуле, щоб не допустити повторення трагедії, – сказав Олександр Левочко.

 

Заупокійну літію за невинно убієнними ромами відправив священник Катерининської церкви у м. Чернігові Української Православної Церкви (Православної Церкви України) отець Миколай (Апанасенко).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 року «Про відзначення Міжнародного дня геноциду ромів» Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів в Україні відзначається на державному рівні.
В цей день у містах і районах області проходять жалобні заходи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації