back

«Спроможна школа», НУШ, лабораторії зі СТЕМ-освіти, шкільні автобуси та масштабні ремонти: заклади освіти Чернігівщини готуються до нового навчального року

31-07-2020 | 14:46

Готовність закладів загальної середньої освіти до 2020/2021 навчального року проаналізували у четвер 30 липня, під час наради в Чернігівській облдержадміністрації. У режимі відеоселектору до наради долучились голови РДА, ОТГ, їх профільні заступники, керівники управлінь та відділів освіти. Провів нараду заступник голови облдержадміністрації Андрій Подорван.
У нараді взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Загайний, начальник управління освіти і науки Микола Конопацький, директор Департаменту фінансів ОДА Валерій Дудко, керівники РДА та ОТГ.

Попередній 2019–2020 навчальний рік, попри карантинні обмеження і проблеми із запровадженням елементів дистанційного навчання, закінчено на належному рівні, — наголосив Андрій Подорван. — Випускники 9-х та 11-х класів отримали документи про освіту. Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання пройшла організовано та без порушень. Із 30589 зареєстрованих взяли участь у тестуванні 24240 осіб. Усіх учасників забезпечили засобами індивідуального захисту та дезінфекції.

Заступник голови ОДА наголосив, що шість учасників ЗНО отримали по 200 балів з фізики, української мови і літератури, англійської мови, історії України та біології.
Зараз триває додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання з чотирьох предметів. Окрім того, завершився черговий етап вступної кампанії до закладів фахової передвищої освіти області для осіб, які вступають на основі базової загальної середньої освіти. Вступників на місця державного замовлення було зараховано 29 липня. Наразі відбувається зарахування вступників за кошти фізичних і юридичних осіб. Також триває реєстрація для складання випробувань для вступу на освітній ступінь бакалавра.

З 1 серпня розпочинається реєстрація електронних кабінетів для абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти та на освітній ступінь магістра.
Віталій Загайний, аналізуючи стан реалізації програми «Велике будівництво», зазначив, що новозбудована Носівська школа № 5 вже передана у комунальну власність громади.

Облдержадміністрація зі свого боку активно допомагає Носівській школі закупити обладнання для класів, щоб якісно підготуватися до нового навчального року , — наголосив перший заступник голови ОДА та подякував тим міським головам, які долучають ресурси місцевого бюджету на реалізацію програми «Велике будівництво». Наприклад, реконструкцію дитячого садочка «Кручайлик» у Ніжині профінансовано коштами місцевого бюджету.

За словами Андрія Подорвана, значні кошти спрямовані державою для покращення освітніх послуг.

- Цього року сумарно за державними програмами – «Спроможна школа», НУШ, СТЕМ-освіта, ремонт харчоблоків, придбання шкільних автобусів – матеріально-технічну базу навчальних закладів буде поліпшено на загальну суму 92.3 млн грн, - повідомив заступник голови Чернігівської ОДА.

Так, на придбання 13 шкільних автобусів передбачено 24 млн грн, з них 15,3 млн грн - коштів субвенції з державного бюджету.

На придбання сучасних меблів, комп’ютерного обладнання для початкових класів у рамках державної програми «Нової української школи» передбачено кошти у сумі 28,6 млн грн.
Для області передбачено 98 447 підручників для 3-х класів та 51 692 підручників для 7-х класів. До 1 вересня 2020 року підручники буде доставлено до закладів загальної середньої освіти.
На ремонт обладнання та придбання сучасного обладнання для їдалень (харчоблоків) 32 закладів загальної середньої освіти виділено 9,5 млн грн.
На оснащення закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій передбачено 18,8 млн грн.
На реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів” Чернігівській області передбачено кошти у сумі 20, млн грн (загального фонду) та 80,0 млн грн (спеціального фонду).
На нараді оголошено, що навчальний рік по всій території України розпочнеться вчасно з 1 вересня відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Що стосується безпосередньо навчання. Із 1 серпня починають діяти нові правила адаптивного карантину, за якими всі регіони України поділятимуться на чотири зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону. У залежності від епідеміологічної ситуації, на окремих територіях, у районах, містах «червоної» зони будуть ухвалюватися окремі рішення, які стосуватимуться також і навчального процесу.
Серед загальних рекомендацій – зменшити можливе спілкування у навчальному закладі дітей різних вікових груп, зменшення відвідування навчальних дорослих і сторонніх осіб. Планується, що викладацький склад повинен буде проходити щоденну термометрію й бути в масках до початку уроку. Для дітей замість термометрії буде опитування щодо стану здоров’я. І в разі появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції їм потрібно забезпечити проведення термометрії та консультації медичного працівника. Чіткі норми щодо організації роботи закладів освіти визначені в постанові Кабміну від 22 липня 2020 р. №64. Їх доповнять тимчасовими рекомендаціями щодо організації навчального процесу від головного санітарного лікаря.

Департамент інформаційної діяльності  та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації