back

Дослідні підприємства Чернігівщини працюють на перспективу аграрного бізнесу

23-07-2020 | 17:22

У середу, 22 липня у рамках робочої поїздки до Борзнянського району, заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко та заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Олег Крапивний відвідали ДП «Дослідне господарство «Іванівка».

Підприємство знаходиться у підпорядкуванні Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України. Спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур, розведенні ВРХ. Загальна площа земель підприємства 4121 га, 90% з яких займають сільськогосподарські угіддя.

Одним із видів діяльності ДП «Дослідне господарство «Іванівка» є вирощування корів української червоно-рябої молочної породи.

Як зауважив Олександр Савченко, за період перебування на посаді керівника ДП «Дослідне господарство «Іванівка» Миколи Половіка, а це сім років,  відбулася позитивна динаміка підприємства. За роки роботи йому вдалося скоротити заборгованість ДП «Дослідне господарство «Іванівка» з 30 до близько 3 млн грн. Було оновлено основне стадо, побудовано та відремонтовано окремі виробничі приміщення.  Середньо-річна продуктивність молочного стада, яка сім років назад ледве наближалася  до  3 тис кг, зросла до середнього показника по області –  6 тис кг.

У ході поїздки заступник голови ОДА також відвідав «Прилуцьку дослідну станцію ІС НААН», яка займається дослідженням і експериментальними розробками декоративних, плодово-ягідних, зернових та технічних культур. 

- Підприємство має єдину на території України  колекцію м'яти, яка нараховує 154 сорти. Проводяться досліди по вирощуванню лохини та смородини, туї та самшиту. Спеціалісти  станції досліджують та вирощують плодові дерева: яблуні, груші і сливи, а на полях – пшеницю, овес, ячмінь, горох, соняшник, кукурудзу, жито та сою. Підприємство використовує  селекцію жита та пшениці Носівської селекційної станції, сорти яких вже отримали визнання в багатьох областях України, - зазначив Олег Піщенко, директор «Прилуцької дослідної станції ІС НААН».

За його словами, підприємство крім основної діяльності, ще орієнтоване на вирощування декоративної продукції та займається озелененням міст не тільки району, а й інших областей. У 2020 році – це Пирятин, Прилуки та Варва. Спеціалісти вирощують сульфінію для озеленення кашпо на стовпах, петунію, сальвію, агератум, цинерарію, іриси, лілейник та кану садову.

Під час зустрічей були обговорені проблемні питання науково-господарської діяльності суб’єктів, одним з яких є податкове навантаження. 

За словами Олександра Савченка, відвідані підприємства володіють потужним виробничо-науковим потенціалом та мають всі передумови для внесення свого вкладу в розвиток аграрної науки Чернігівського регіону.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації