back

Завдяки Президенту Зеленському врятували українського виробника шпалер, – голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко

09-07-2020 | 18:50

Один із найбільших платників податків в Чернігівській області, компанія «Слов’янські шпалери – КФТП» (м.Корюківка) була за крок від втрати значної частини ринку через здорожчання собівартості продукції. Втім, завдяки втручанню Президента України Володимира Зеленського підприємство вдалося захистити. Рішення про введення 18% спецмита на імпорт полівінілхлориду, який є складовою технологічного процесу виготовлення шпалер, скасували.

Нагадаємо, що у травні 2020 року Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі ухвалила рішення про запровадження 18% спецмита на ввезення імпортного полівінілхлориду. Це речовина, яка застосовується у промисловому виробництві широкого кола товарів. У тому числі - шпалер, які є основним видом продукції АТ "Слов'янські шпалери - КФТП". Підвищення вартості полівінілхлориду потягнуло б збільшення собівартості, а значить і ціни для кінцевого споживача.

Переважна частка продукції компанії “Слов'янські шпалери – КФТП” експортується до Казахстану, Польщі, Болгарії, Туреччини, Азербайджану, країн Балтії, за рахунок чого формується до 80% доходів підприємства. Тож наслідком введення спецмита могла стати втрата експортних ринків збуту, скорочення або ж навіть зупинка виробництва.

Загалом, у зв’язку з підвищенням митних ставок на імпорт ПВХ, загроза падіння рентабельності виникла не лише у Корюківської фабрики, але й у великої кількості інших промислових підприємств всієї України.

- 10 червня під час візиту Президента України Володимира Зеленського на Чернігівщину, Чернігівська обласна державна адміністрація звернулася до Президента та Прем'єр-міністра з проханням захистити права вітчизняних виробників, зокрема, компанію «Слов’янські шпалери – КФТП», - розповів голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Під час наради Глава держави зв’язався з міністром розвитку економіки Ігорем Петрашком і дав доручення розібратись з ситуацією. І вже за кілька тижнів з’явився результат: 24 червня Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі оприлюднила в «Урядовому кур’єрі» повідомлення про скасування свого попереднього рішення від 22 травня 2020 року.  Таким чином 18% спецмита на ввезення імпортного полівінілхлориду було скасовано.

- Генеральний директор «Слов’янські шпалери – КФТП» Віктор Мурай підтвердив, що проблема вже вирішена – днями підприємство розмитнило перший вантаж без сплати спецмита, – сказав Андрій Прокопенко.

Таким чином, завдяки скасуванню спецмита на імпорт полівінілхлориду, вдалося запобігти зростанню собівартості кінцевого продукту та зберегти експортні позиції українських товаровиробників.

Довідково:

АТ “Слов’янські шпалери - КФТП” – найбільший виробник шпалер в Європі. Колекція дизайнів перевищує 1200 найменувань флізелінових, вінілових, акрилових, дуплексних та гофрованих шпалер.
На підприємстві працює 650 осіб.
Значна увага приділяється інноваційній діяльності. З метою утримання лідерських позицій на ринку компанія постійно оновлює основні виробничі фонди. Останнім часом введено в експлуатацію нові шпалеродрукувальні машини: шпалеродрукувальна машина фірми Olbrich (вартість 2,5 млн. дол. США) та шпалеродрукувальна машина фірми Stork (вартість 3,5 млн. дол. США).