back

На Козелеччині працює равликова ферма

08-07-2020 | 17:11

Вирощування равликів як вид агробізнесу набирає в Україні все більшої популярності. Не стала винятком і Чернігівська область.

Днями в ході робочої поїздки до Козелецького району заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко та заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Олег Крапивний ознайомились з роботою ферми з вирощування равликів у селі Отрохи.

Площа господарства – 2 гектари, є маточник для вирощування ікри та теплиця. На 0,5 гектару створено пасовище для равликів, де встановлено захисну сітку від сонця. Вдень під нею равлики ховаються, вночі ж вилазять у пошуках поживи.
Основна перевага розведення равликів — простота у догляді за ними та вирощуванні. Равлик досить невибагливий у харчуванні і стійкий до хвороб. Оптимальна вологість повітря у приміщенні, де вирощуються равлики повинна бути 85-90%, температура +20-23 Сº. Якщо температура опуститься нижче 7Сº, равлики можуть впасти у сплячку. Кожен молюск росте близько 5 місяців – саме стільки часу потрібно, аби равлик набрав необхідну вагу та розміри 3-4 см.

Для багатьох гурманів м’ясо равлика — це делікатес з вишуканим тонким смаком та ніжною структурою. До того ж у ньому є необхідні для людського організму компоненти – високоякісний білок, амінокислоти, вітаміни. І якщо для українського споживача м’ясо равлика — це, швидше, екзотика, то попит на нього в Європі, насамперед, у Франції та Італії, а також у Китаї залишається стабільно високим.

— Равликівництво — новітня для українських фермерів справа, проте доволі перспективна. Адже орієнтована вона не лише на внутрішній ринок, а й на експорт. Тому розведення равликів може стати прибутковим бізнесом, якщо опановувати його, вивчаючи та застосовуючи сучасні підходи, — резюмував Олександр Савченко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.