back

Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулася Всеукраїнська нарада з питань захисту прав дитини

04-12-2012 | 14:04

4 грудня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко взяв участь у Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини, яка пройшла під головуванням Президента України.

Відкриваючи нараду Віктор Янукович констатував, що за рік у темі захисту прав дитини було проведено значну роботу та прийнято низку важливих рішень – зокрема, у сфері підтримки сімейних форм виховання, доступності освіти, збільшення фінансування на утримання дітей-інвалідів у будинках-інтернатах.

Він доручив головам обласних державних адміністрацій проаналізувати діяльність керівників райдержадміністрацій щодо захисту прав дитини та вжити вичерпних заходів для покращення ситуації в цій сфері.

Глава держави зазначив, що йдеться, зокрема, про роботу з сімейного влаштування дітей, які вже втратили батьків. Він назвав неприпустимою ситуацію, за якої у третині адміністративно-територіальних одиниць (219) протягом року не влаштовано до сім’ї жодної дитини.

Також Уряд і керівники регіонів мають у повному обсязі забезпечити фінансування витрат на життєво важливі потреби дітей з онкологічними захворюваннями, а також з іншими складними та рідкісними формами захворювань.

Президент відзначив певні здобутки, які на сьогодні є в напрямі створення та діяльності нових дитячих лікувальних закладів і перинатальних центрів. Водночас він констатував, що наразі залишилися проблеми на рівні районних лікарень – перш за все, через низький рівень їх матеріально-технічного забезпечення.

Віктор Янукович наголосив на необхідності завершити формування оптимальної структури та чисельності працівників місцевих органів виконавчої влади, до компетенції яких належать питання захисту прав дитини.

«Незавершеність другого етапу адмінреформи призвела до браку координації в роботі органів, що займаються питаннями сім’ї та дітей на місцях», - зазначив Глава держави. Він додав, що звернення, які надходять на адресу Президента від дітей та їхніх батьків, свідчать про відсутність на місцевому рівні ефективної міжвідомчої співпраці в інтересах дітей.

«Доручаю Уряду разом з Міністерством соціальної політики, не чекаючи завершення адмінреформи, розробити пропозиції щодо побудови чіткої вертикалі державних органів влади з питань захисту дітей та сім’ї», - заявив Віктор Янукович.

Уряду необхідно терміново завершити роботу з розробки Національної програми забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Як наголосив Президент, сьогодні потрібно починати втілення відповідної програми.

Глава держави нагадав, що щороку досягають повноліття близько 13 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування - і більшість з них потребують житла.

«Рік тому я дав доручення керівникам обласних державних адміністрації розробити і затвердити регіональні програми забезпечення житлом цієї категорії дітей. Проте, відповідні програми затверджені лише в половині регіонів. У більшості регіонів формально підійшли до питання будівництва нових соціальних гуртожитків», - констатував Віктор Янукович. Він водночас звернув увагу на те, що кошти з бюджету на вирішення цієї проблеми цього року замовили лише вісім областей.

Президент висловив переконання, що комплексно вирішити житлове питання дітей-сиріт можна лише за участю держави. Також він відзначив, що процес реформування інтернатної системи в Україні потребує значної активізації.

Глава держави нагадав, що міжнародні організації не перший рік висловлюють на адресу України застереження щодо занадто поширеної в нашій країні інтернатної форми виховання дітей та наголосив, що вимагає від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Мінсоцполітики та Мінфіну терміново розробити та затвердити положення про заклад нового типу.

Наприкінці зібрання Президент України повідомив, що 2013 рік в Україні буде оголошено Роком дитячої творчості.

За інформацією офіційного веб-сайту Президента України