back

Андрій Прокопенко з робочим візитом відвідав Сновський район

04-07-2020 | 12:44

У п’ятницю, 3 липня голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко разом із головою Чернігівської обласної ради Ігорем Вдовенком перебували на Сновщині.

В ході робочого візиту вони зустрілися з в. о. голови Сновської РДА Володимиром Карпенком і Сновським міським головою Олександром Медведьовим, ознайомилися з діяльністю місцевих підприємств, відвідали заклади освіти.

Одним із бюджетоутворюючих підприємств громади є Локомотивне депо Сновськ регіональної філії "Південно-Західна залізниця", засноване у 1873 році. Воно входить до дев’яти основних локомотивних депо залізниці, його унікальність в тому, що це єдине підприємство Південно-Західної залізниці, що здійснює ремонт паровозів.

Андрій Прокопенко ознайомився з діяльністю локомотивного депо, оглянув потужності та поспілкувався з колективом. 

Колектив депо здійснює експлуатаційну роботу на тепловозах 2ТЄ116 та ЧМЄЗ, займається ремонтом думпкарів, снігоочисників.

Також тут виконують капітальний ремонт зчіпних приладів, вагонних уповільнювачів тощо. Деякі типи уповільнювачів ремонтують в Україні тільки тут. Виготовляють запчастини та обладнання для залізничних составів - замки, підніжки, вали для електродвигунів, поршні, гайки, муфти - всього понад 40 найменувань.

- Зараз підприємство дає роботу 166 працівникам і є одним з найбільших бюджетоутворюючих підприємств міста. Виробничі потужності займають понад 5 га, на території розташовані 17 будівель, 39 споруд. Підприємство демонструє гарну динаміку по фінансовим показникам, - прокоментував Андрій Прокопенко. Також він відзначив, що на підприємстві дбають про комфорт персоналу - є будинок відпочинку, оранжерея.

Гордістю Сновська також є державний ПТНЗ "Сновське вище професійне училище лісового господарства". Це багатопрофільний навчальний заклад, який готує кваліфікованих робітників з 14 професій за 6 напрямками. У тому числі фахівців деревообробної галузі, яких цінують підприємства лісової галузі та місцеві промислові роботодавці.

Училище отримало три ліцензії на підготовку молодших бакалаврів, має укладені угоди з Чернігівським інститутом історії, етнології і правознавства ім. О. М. Лазаревського і НУ "Чернігівська політехніка". Зараз тут навчається 442 студенти.

Керівники області поспілкувалися з колективом навчального закладу, ознайомилися з його діяльністю. Вони оглянули новостворений Регіональний навчально-практичний центр деревообробних технологій.

- Завдяки цьому центру студенти училища мають можливість набувати практичних навичок у деревообробних майстернях із сучасним австрійським обладнанням. Є лінія первинної обробки деревини. Обладнано новітню сучасну аспіраційну витяжку для видалення деревних відходів та тирси. Виготовляють вироби з дерева для власних потреб і на замовлення. Щороку отримуюють додаткові надходження до бюджету закладу, - зазначив Андрій Прокопенко.

Також представники навчального закладу розповіли, що планують збудувати лабораторію для озеленювачів. Адже ця спеціальність користується неабияким попитом.

Ще одним об’єктом, з яким ознайомився Андрій Прокопенко у Сновську була школа №1. Це найбільша опорна школа у місті, планується що у новому навчальному році тут будуть вчитися понад 600 школярів. При цьому проектна потужність закладу 800 учнів.

У школі відремонтували фойє, перекрили дах, замінили вікна, привели до ладу територію. При цьому внутрішні приміщення, коридори, санвузли, їдальня потребують ремонту.

Спілкуючись з керівництвом школи, Андрій Прокопенко рекомендував у наступному підготувати заявку на отримання фінансування за кошти ДФРР на капітальний ремонт приміщення школи. Це є оптимальним варіантом для великих базових шкіл.

- Комплексна заявка на створення сучасного освітнього простору має більше шансів бути підтриманою, ніж ремонти окремих приміщень (їдальні, спортзалу тощо), - зазначив голова ОДА.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій Чернігівської ОДА