back

У Чернігівській ОДА обговорили питання збереження доріг в літній період

01-07-2020 | 10:49

У вівторок, 30 червня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів робочу нараду з питань дотримання вагового режиму та збереження покриття автодоріг від руйнування в період спекотної погоди. В ній взяли участь керівники правоохоронних та контролюючих органів, Служби автомобільних доріг, Укртрансбезпеки та профільних підрозділів облдержадміністрації.

«У цьому році на будівництво та відновлення доріг Чернігівської області заплановані рекордні суми. Тому збереження цілісності дорожнього покриття — серед пріоритетів роботи ОДА», — зазначив Андрій Прокопенко.

Учасники наради розглянули можливість облаштування сучасних систем габаритно-вагового контролю (ГВК) на основних магістралях. На думку фахівців, такі системи є найдієвішим способом контролю за перевантаженням вантажних автомобілів та фур. Вже у цьому році заплановано встановити два автоматичні Weight-in-Motion (WiM) комплекси. Вартість кожного — понад 1 мільйон євро. Система передбачає зважування автівок у русі.

Перший комплекс встановлять на міжнародній автомагістралі М-01 (51-й км) на території Київської області, другий — на М-02, в районі села Кіпті. Наразі вже проведено тендер на проєктні роботи.

Керівник Управління Укртрансбезпеки у Чернігівській області Юрій Шевченко повідомив, що  його структура на балансі має три пересувні системи габаритно-вагового контролю. На даний час обладнання проходить періодичну повірку. Під час наради учасники визначилися із майданчиками, де необхідно встановити зважувальні системи.

Також для контролю за дотриманням правил вантажних перевезень на дорогах області чергують патрулі у складі патрульних поліцейських і фахівців Укртрансбезпеки.

Учасники наради обговорили питання вдосконалення механізмів притягнення до адміністративної відповідальності. Санкція за порушення вагового режиму передбачає до 34 тисяч гривень штрафу в залежності від ступеню перевантаження. Разом з тим, штраф за недотримання вимог дорожнього знаку з обмеження руху вантажного транспорту — нині лише 250 грн. Упродовж червня за такі порушення патрульні виписали 75 штрафів, з них по трасі — 50 постанов.

«Ми вже маємо позитивний досвід щодо перегляду штрафів за підпал трави. Тож дав доручення підготувати пропозиції з порівняльною таблицею, щоб ініціювати посилення відповідальності за недотримання режиму вантажоперевезень для збереження українських доріг», — зазначив Андрій Прокопенко.

Також під час наради обговорили питання дотримання карантинних заходів під час пасажирських перевезень.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації