back

На Чернігівщині триває робота з протидії незаконному обігу деревини

22-06-2020 | 11:41

Засідання Штабу з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів відбулося днями за участю представників структурних підрозділів ОДА та громадськості.

За словами Олександра Савченка, заступника голови облдержадміністрації, заступника голови Штабу, дорученням ОДА розроблено та затверджено Регламент діяльності Штабу.  

- Організовано виїзди з перевірки звернень щодо незаконних рубок. Завершується запровадження електронного обліку деревини всіма лісокористувачами окрім ДП «Ніжинрайагролісництво». Національні парки уклали угоди з ДП «ЛІАЦ». Сесією обласної ради від 12 травня прийнята Програма протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів у Чернігівській області на 2020-2024 роки, - повідомив результати роботи штабу Олександр Савченко.

Детальніше з Програмою ознайомила Катерина Сахневич, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Документом передбачено виділення 200 тис. грн на закупівлю квадрокоптера, тепловізора та планшетного комп’ютера. Також проведена інформаційна, роз’яснювальна та просвітницька діяльність щодо висвітлення фактів незаконних рубок. 

- Програма розрахована на п’ять років. Загальний обсяг фінансування з обласного бюджету – 1 мільйон гривень – по 200 тисяч на кожен рік. Придбане  обладнання  для оперативного виявлення і фіксації порушень оптимізує роботу державних інспекторів та представників лісової охорони, - зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів. 

Валентина Дзюба, в.о. начальника Державної екологічної інспекції, повідомила про недопущення та усунення порушень законодавства у сфері лісокористування за участі громадських активістів.

За її словами, був розроблений план спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього середовища і контролю за використанням природних ресурсів. У районах і містах створені оперативні рейдові групи з державних та громадських інспекторів та працівників ГУНП в області.

Також на засіданні обговорили питання впровадження системи електронного обліку деревини на підприємствах КП «Чернігівоблагроліс та запобігання незаконним рубкам в лісосмугах.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації