back

У Чернігівській ОДА презентували проєкт розвитку ландшафтного парку «Міжрічинський»

17-06-2020 | 10:00

Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів обговорили днями в облдержадміністрації.
Чернігівська область є лідером в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду і посідає друге місце серед інших регіонів за площею територій, яку займають три регіональні ландшафтні парки.

-    Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» створений у 2002 році. Площа його території майже 79 тисяч гектарів. І це дійсно один з найбільших ландшафтних парків України. На його території зустрічається багато видів рідкісних тварин, рослин та природних угрупувань, які потребують збереження. Наразі особливо актуальними є питання охорони території парку, відтворення його біологічного різноманіття та раціонального використання природних ресурсів,  - зазначив Олександр Савченко, заступник голови Чернігівської ОДА, - З цією метою у травні 2020 року було розроблено новий проєкт розвитку РЛП «Міжрічинський», оскільки термін дії попереднього закінчився. Він передбачає оновлення зонування території, врахування аспектів діяльності парку та обґрунтування стратегії його розвитку.

За словами Катерини Сахневич, директорки Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, попередній варіант плану організації території ландшафтного парку потребував  оновлення і вдосконалення даних.

- Недостатньо якісний картографічний матеріал не давав можливості ні землевласникам, ні землекористувачам детально зрозуміти зонування та межі парку. Це ускладнювало їх роботу. Для забезпечення повноцінного функціонування РЛП «Міжрічинський»  необхідно було розробити стратегію розвитку парку і оновити картографічний матеріал. З природоохоронного фонду виділені гроші на ці роботи, провели тендерні закупівлі та уклали договори з підрядниками, - розповіла Катерина Сахневич.

Переможцями тендеру на розробку проєкту у серпні 2019 року стала Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України».

У результаті проведених робіт було уточнено межі парку, його територію та на основі наукових обґрунтувань збільшили заповідну зону парку вдвічі. На сьогодні вона становить 5.8 тис. га або 7.4% від площі парку.

Завершуючи засідання, Сергій Кошовий, директор Комунального закладу РЛП «Міжрічинський» повідомив присутніх про стратегію розвитку регіонального ландшафтного парку на десять років та заходи, які передбачається здійснити протягом п’яти.
- Стратегічним завданням діяльності парку є забезпечення ефективного збереження та відтворення біологічного різноманіття у межиріччі річок Десна та Дніпро, - зазначив Сергій Кошовий, - а також забезпечення дієвої охорони території парку та розвиток екологічної освітньо-виховної діяльності.

Важливу нішу у стратегії розвитку РЛП «Міжрічинський» займає рекреаційно-туристична діяльність та екологічний туризм, адже парк розміщується на перетині Дніпровського та Поліського екокоридорів і є однією із ключових територій Всесвітньої екологічної мережі. Для туристів на території парку функціонують екологічні стежки – прогулянкові маршрути, прокладені через цікаві природні об’єкти. Стежки промарковані, обладнані інформаційними стендами, тематичними інсталяціями та місцями відпочинку. Наразі у парку функціонують чотири екостежки, що презентують різні природні ландшафти Полісся – «Журавлина», «Поліська», «Бондарівське болото» та «Соколиний Луг».

Окрім цього, важливими стратегічними завданнями розвитку регіонального ландшафтного парку є проведення наукових досліджень, спостереження за станом природного середовища та забезпечення  фінансової стійкості проєкту.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації