back

Чернігівщина – лідер за кількістю природоохоронних об’єктів

05-06-2020 | 15:01

В області налічується 674 об’єкти природо-заповідного фонду, загальною площею майже 263 тисячі гектарів. Про це під час брифінгу повідомила Катерина Сахневич, директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації. Вона також розповіла про основні напрямки природоохоронної діяльності, що ведеться в області.
Тільки цього року п’ять нових об’єктів додалися до природо-заповідного фонду місцевого значення. Вперше за останні 13 років створено об’єкт загальнодержавного значення — ландшафтний заказник «Мурав’ївський» у Новгород-Сіверському районі.


У травні затверджено проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» – одного з найбільших РЛП в Україні, його площа – близько 79 тисяч гектарів. Документом визначена стратегія розвитку на найближчі 10 років та обґрунтовані заходи з організації його території, зонування, охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів і об’єктів. Варто зауважити, що заповідна зона згідно із затвердженим Проєктом збільшена вдвічі і складає 7,4 % площі парку.

Електронний облік деревини – ефективна протидія незаконним вирубкам лісів

За ініціативою голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка в області створений штаб з координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів, розроблена на 2020-2024 роки відповідна програма. Загальний обсяг її фінансування – 1 мільйон гривень – по 200 тисяч щороку. Для оперативного виявлення і фіксації порушень лісокористування планують придбати спеціальне обладнання: квадрокоптери, тепловізор та планшетний комп’ютер.
Майже усі лісові господарства області запровадили електронний облік обігу деревини. Електронний облік деревини впроваджують і у національних природних парках «Ічнянський» та «Мезинський».

Чернігівська ОДА контролює дотримання природоохоронного законодавства

Цьогоріч при облдержадміністрації створили робочу групу для виявлення та недопущення порушень Водного і Земельного кодексів у прибережних захисних смугах.
У Департаменті екології працює гаряча лінія, на яку жителі області можуть повідомити про можливі порушення в екосистемах.
На сьогодні проведено шість виїзних перевірок, за підсумками яких контролюючими органами вживаються заходи щодо притягнення порушників до відповідальності. Це питання перебуває на особистому контролі голови ОДА Андрія Прокопенка.
Аби зменшити екологічні ризики, в області проводиться оцінка впливу на довкілля планованої діяльності суб’єктів господарювання. Ця процедура є прозорою та передбачає обов’язкове врахування думки громадськості. Інформація про плановану діяльність розміщена на сайті Департаменту та Мінекології, відкрита до вивчення та пропозицій.
Крім того, здійснюється регулювання природних ресурсів і відходів, надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання.

Інтерактивна мапа – ефективний спосіб позбавитись стихійних смітників

В Україні впроваджений електронний сервіс, де кожен громадянин може повідомити про місцезнаходження несанкціонованого сміттєзвалища. Там вже зареєстровано 93 звернення жителів Чернігівщини, на які оперативно відреагували комунальні служби.
Інтерактивна мапа (https://ecomapa.gov.ua/) проста у використанні та має на меті зменшити кількість стихійних смітників.
Вирішення на державному рівні потребує проблема утилізації 266,3 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Зберігають пестициди у незадовільних умовах, а це небезпечно. Сума, необхідна для знешкодження хімікатів, значно перевищує річний обсяг надходжень до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

На Чернігівщині розробляють Програму державного моніторингу атмосферного повітря.
Це нова програма, за якою в 30 точках області проводиться дослідження повітря. Моніторинг охоплює усі районні центри, транскордонні точки, міжобласні кордони та місця, де розміщені великі промислові об’єкти. Для реалізації запланованих досліджень в обласному фонді охорони навколишнього природного середовища передбачено 150 тисяч гривень
Крім того, близько 50 тисяч гривень цьогоріч планується витратити на визначення токсичності поверхневих вод річок в межах міста Чернігів.

Природоохоронні заходи в Чернігівській області

Цьогоріч на проведення природоохоронних заходів в обласному фонді охорони навколишнього природного середовища передбачено понад 15 мільйонів гривень.
З початку року коштом фонду облаштовано сміттєзвалища у селах Прибинь та Білошицька Слобода Корюківського району, здійснено тампонаж 6 артезіанських свердловин у Городнянському та розпочато роботи в Сосницькому районі, придбано матеріал для захисту дерев від верхівкового короїда у парку «Ялівщина» (Чернігів).
Планується здійснити благоустрій трьох криниць – у селах Ядути Борзнянського району, Григорівка Бахмацького району та Яблунівка Прилуцького району. Крім того, передбачено облаштування природного джерела у селі Рябухи Талалаївського району.
Розпочато підготовку будівництва карт мулових майданчиків очисних споруд у Ніжині.

Серед запланованих на поточний рік природоохоронних заходів – реконструкція очисних споруд в Ічні та Коропі, водопровідно-каналізаційного господарства у Ніжині та каналізаційних мереж у Чернігові, Сновську та Куликівці, каналізаційної насосної станції в Корюківці, будівництво інженерних споруд та благоустрій річки Убідь у Прилуках, реконструкція ставка в Бахмачі, утилізація радіоактивних відходів Чернігівського онкоцентру тощо.
У зв’язку із закінченням терміну дії Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки, Департамент розробляє аналогічну на наступні сім років. Наразі зібрані пропозиції з усіх районів та об’єднаних територіальних громад. Триває їх обробка та узагальнення. Після підготовки Програма буде оприлюднена для громадського обговорення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації