back

Проект обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013–2014 роки розглянуто на розширеному спільному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ і обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва

28-11-2012 | 15:45

28 листопада під головуванням Володимира Хоменка пройшло розширене спільне засідання Регіонального комітету з економічних реформ і обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, на якому презентовано Проект обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013–2014 роки .

Відкриваючи засідання голова обласної державної адміністрації підкреслив, що успішне функціонування підприємництва є запорукою подальшого інтенсивного соціально-економічного зростання регіону і держави в цілому. Тому розвитку малого та середнього бізнесу приділено підвищену увагу в президентській програмі економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».

«Президентом і Урядом України наразі вже здійснено низку заходів, спрямованих на удосконалення підприємницького середовища, зокрема, проведено податкову реформу, спрощено процедури реєстрації бізнесу, удосконалено систему надання адміністративних послуг, ліцензування, упорядковано взаємовідносини між контролюючими органами і суб’єктами господарювання тощо. У квітні цього року набрав чинності Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», метою якого є забезпечення сприятливих умов для розвитку цього важливого сектору економіки» - зазначив Володимир Хоменко.

Представляючи проект обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька відзначила, що аналізуючи стан розвитку цього сектору економіки в області на сучасному етапі можна виділити певні позитивні зрушення. Зокрема, зберігається тенденція зростання основних, як кількісних так і якісних показників.

За її словами, протягом минулого року надходження до місцевих бюджетів від діяльності суб'єктів малого бізнесу зросли у більшості районів та міст. За січень-вересень 2012 року надходження в порівнянні з відповідним періодом минулого року, зросли більше ніж на половину (на 59,6%) і склали 217,8 млн. гривень. Також поступово зростають надходження від діяльності середнього підприємництва, які у 2011 році становили 222,4 млн. грн, що на третину більше ніж у 2010 році.

Протягом 2011-2012 років обсяги фінансування заходів регіональної та місцевих Програм підтримки малого підприємництва склали близько 1,9 млн. грн., з них на фінансово-кредитну підтримку використано більше 70%. Як зазначила Світлана Полторацька, Проект обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки розроблений на виконання Законів України “Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва”, “Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України”, Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, Середньострокової програми Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту, як другого етапу реалізації Стратегії соціально-економічного розвитку області до 2015 року.

Крім того, в цьому проекті враховано вимоги та положення цілої низки інших нормативно-правових актів, в тому числі Методичних рекомендацій Держпідприємництва України щодо формування і реалізації регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва, які затверджені цього року.

До зазначеної роботи залучались фахівці органів влади, наукових установ, представники бізнесу, громадських організацій підприємців та їх об’єднань. При розробленні Програми враховано пропозиції райдержадміністрацій, виконкомів міських рад, членів робочої групи.

Комплексною метою Програми є створення сприятливих умов для стабільної, ефективної роботи суб’єктів малого і середнього бізнесу, підвищення їх конкурентоспроможності, збільшення внеску в соціально-економічний розвиток регіону. Реалізація Програми передбачає в першу чергу фінансове забезпечення, без якого не можливе виконання більшості заходів, та інформаційне забезпечення.

На реалізацію заходів Програми, на два наступні роки, з обласного бюджету передбачається використати 4,5 млн. гривень.

Новелами, включеними у Програму, стали поліпшення організаційних засад надання адміністративних послуг, в тому числі покращення матеріально-технічної бази центрів з надання адміністративних послуг, облаштування їх інформаційними стендами, скриньками для отримання звернень та виготовлення довідково-інформаційних матеріалів, постійне висвітлення в місцевих ЗМІ цих питань.

Передбачається збільшення кількісних і якісних показників діяльності малого і середнього бізнесу, спрощення доступу до фінансово-кредитних ресурсів, поліпшення інвестиційного клімату, підвищення освітнього рівня підприємців від здобуття знань до започаткування та ведення власної справи, удосконалення системи надання адміністративних послуг тощо.

В обговоренні питання взяли участь голова регіональної ради підприємців області, голова обласної організації «Асоціація роботодавців Чернігівщини Сергій Берестовий, заступник директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «Метекол» Валерій Берсеньов, генеральний директор Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області Андрій Лісовий, ректор Чернігівського державного технологічного університету Сергій Шкарлет.

Виступаючі запропонували підтримати та схвалити проект обласної Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки.

Підбиваючи підсумки розширеного спільного засідання Регіонального комітету з економічних реформ і обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив на необхідності консолідації зусиль місцевих органів влади та бізнесу для виконання завдань Президента і Уряду України у сфері підприємництва.

«Головним завданням, яке зараз стоїть перед нами, є не тільки закріплення тих позитивних тенденцій та напрацювань, яких вже досягнуто, а й подальше створення сприятливих умов для розвитку та ефективного функціонування бізнесу» - зазначив голова обласної державної адміністрації.

Також очільник області акцентував увагу голів райдержадміністрацій, районних рад та міських голів на необхідності затвердження відповідних місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва на 2013–2014 роки, організації ефективної роботи з виконання заходів, визначених обласною та місцевими програмами розвитку малого і середнього підприємництва, збільшення обсягів асигнувань на їх фінансування.

За результатами засідання буде підготовлене протокольне доручення голови облдержадміністрації.