back

Пріорітетне завдання - дитина має виховуватися у сім’ї

26-05-2020 | 22:49

В країні продовжується реформування системи догляду та виховання дітей. Метою реформи є скорочення кількості інтернатних закладів. Замість них у громадах області має запрацювати система надання соціальних, освітніх та медичних послуг для дітей та їх батьків.

У вівторок, 26 травня, перебіг реформ в цій сфері обговорили учасники робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Засідання провела Наталія Романова, заступниця голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

- Головним результатом реформування системи інституційного догляду та виховання дітей має стати повноцінне виховання дитини в сім’ї або умовах, наближених до сімейних. Але повернення дітей батькам можливе лише у випадках, коли воно не суперечить інтересам дитини, не загрожує її життю та здоров'ю, - підкреслила Наталія Романова.

Через запровадження карантину до батьків та родичів з інтернатів області повернулось близько тисячі дітей.
За словами заступника начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Юлії Олифіренко, під час карантину через неналежні умови проживання до інтернатів повернули 21 дитину, двох – до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, одну дитину – до сім’ї патронатних вихователів.
Водночас, завдяки владі та підприємцям понад 200 дітей та їх сім’ї отримали допомогу.

Щоб діти не потрапили до інтернатних закладів в області діє 12 сімей патронатних вихователів, які за час своєї діяльності прихистили 40 дітей.
Продовжують розвиватися сімейні форми виховання. В області функціонують 29 дитячих будинків сімейного типу та 186 прийомних сімей, в яких всього виховується 511 дітей. У сім’ях опікунів та піклувальників перебуває 1331 дитина. Загалом, сімейними формами виховання охоплено 92,5 % дітей цієї категорії.

Під час наради обговорили тему інклюзії. У 2019-2020 навчальному році у 134 школах діяли 323 класи з інклюзивним навчанням, де вчилися 407 дітей з особливими потребами. Завдяки цьому скоротилася кількість дітей з особливими освітніми потребами в інтернатах.
І перші результати вже є. Так, минулого тижня, на сесії обласної ради прийнято рішення про припинення діяльності Батуринської спеціальної школи-інтернату.

Серед проблемних питань, які озвучували учасники наради, недостатня кількість служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах. Наразі такі служби діють лише у 30 з 50 об’єднаних громад.

- Влаштування дитини до інституції — це шлях, який обирається батьками, виходячи з їх можливостей та бажання. Але він часто не відповідає потребам та інтересам самої дитини. Спільно, ми маємо потурбуватись про те, щоб кожен мав змогу зростати у затишному сімейному середовищі, — підсумувала Наталія Романова.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації