back

Чернігівщину активно просуватимуть як туристичну локацію цього літа

26-05-2020 | 16:31

У вівторок, 26 травня заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван провів нараду з питань напрацювання шляхів розвитку туристичної галузі області. У нараді взяли участь представники Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, підвідомчих установ та представники туристичної та IT-сфери.

Підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів – одна з оперативних цілей Стратегії сталого розвитку області на період до 2027 року. Серед завдань – формування позитивного іміджу області як регіону, привабливого для туризму. Нині це завдання стало дуже актуальним у зв’язку з особливостями цьогорічного літньо-осіннього туристичного сезону.

- За попередніми даними, через пандемію COVID-19 очікується зменшення кількості громадян України, які їхатимуть на відпочинок закордон. Логічно, що більш популярним буде внутрішній туризм. Якщо поглянути на статистику 2019 року, то за результатами дослідження, більшість туристів приїжджають в область з Київської (34%) та Харківської (16%) областей. При тому, що більшість – 49% - надають перевагу самостійним екскурсіям, постає питання запропонувати туристу відповідний рівень послуг, екскурсійних у тому числі. Для цього доопрацюють функціонал туристичного порталу, щоб кожен міг знайти відповідний до смаку маршрут, необхідні контакти, навіть прокласти власний маршрут, враховуючи наявну інфраструктуру, - зазначив Андрій Подорван.

Учасники наради обговорили перспективні напрямки розвитку туризму Чернігівщини, а також розробку туристичного порталу з метою поліпшення рівня надання туристичних послуг не тільки громадянам області та держави, але й іноземним туристам. Результатом має стати збільшення кількості туристів, наданих їм в області послуг (екскурсії, відвідування музеїв та заповідників, харчування, поселення, розваги, спорт, транспорт тощо). Це все в кінцевому результаті матиме позитивний вплив на розвиток бізнесу.

За результатами обговорення було вирішено забезпечити поширення рекламно-інформаційної продукції про Чернігівщину, налагодити співпрацю з відомими туристичними порталами, а також активізувати роботу та опрацювати пропозиції щодо створення інформаційно-туристичного порталу.

- Витрачені на функціонування туристичного порталу кошти та бюджет на рекламу мають повернутися збільшенням кількості наданих туристичною та супутньою інфраструктурою послуг, - підсумував Андрій Подорван. - Наразі типовий турист для області – на власному транспорті, подорожує здебільшого протягом одного дня, відвідує історичний об’єкт, приїхав вдруге або вперше за рекомендацією знайомих чи отримавши інформацію через соцмережі. Відтак чим більше якісних супутніх послуг для туриста, тим більше грошей лишатимуть вони в області.

За наявними даними, впродовж 2014-2018 років зростання кількості екскурсантів на туристичних об'єктах спостерігається на рівні 8% за рік: з 748 тис. у 2014 році до 1,05 млн у 2018-му. Відповідно зростають надходження до бюджетів всіх рівнів від економічної діяльності суб’єктів туристичної сфери області: з 4,095 млн грн у 2014 році до 11,819 млн у 2018 році.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації