back

Привітайте своїх рідних: сьогодні — Міжнародний день сім’ї

15-05-2020 | 17:00

Щорічно 15 травня в Україні та в усьому світі відзначається Міжнародний день сім’ї. Це свято досить «молоде»: воно проголошене резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1993 році. Його мета — не тільки підкреслити роль сім’ї в житті суспільства, а й звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми родин.

Тому реалізація державної сімейної політики завжди залишається актуальним питанням. При цьому значна увага приділяється поліпшенню становища багатодітних родин, підвищенню їх престижу.

Варто зазначити, що на Чернігівщині проживає більше 24 тисяч дітей, які виховуються саме у багатодітних родинах (їхня кількість перевищує сім тисяч). Майже 10% з них (660) — це сім’ї, в яких 5 і більше дітей. Для таких родин з обласного бюджету щороку виділяються кошти на покращення житлових та соціально-побутових умов в рамках Комплексної програми підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми. В тому числі, на закупівлю побутової техніки, меблів та інших предметів побуту.

Приділяється увага і питанню отримання пільг багатодітними сім’ями. Зокрема, вони користуються пільгами з оплати житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу готівкою тощо.

Особлива увага — забезпеченню сімейними формами виховання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нині у Чернігівській області під опікою/піклуванням, у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях з понад двох тисяч таких дітей проживає 1841 особа. При цьому більшість з них (1333) охоплені саме опікою/піклуванням (найпоширеніша форма).

Ще 508 дітей виховуються у 185 прийомних сім’ях та 29 ДБСТ. З початку року до цих альтернативних форм сімейного виховання влаштовано 21 дитину. До речі, 4 нові дитячі будинки сімейного типу створені цьогоріч.

Пріоритетною ж формою влаштування дітей в Україні визнане усиновлення. Цьогоріч нові родини з’явилися у 18 найменших жителів області.

Сім’я — джерело любові та поваги. Це основний елемент суспільства, з якого і починається соціалізація людини та в якому формується особистість кожного з нас.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією Департаменту сім’ї, молоді та
 спорту ОДА, Служби у справах дітей ОДА