back

У Чернігові вшановано пам’ять жертв голодоморів в Україні

24-11-2012 | 18:01

Меморіальний захід відбувся 24 листопада біля П’ятницької церкви.

«1933-й рік. В Україні великий голод. Не було ні війни, ні засухи, ні потопу, ані моровиці. Була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав скільки невинного люду зійшло в могилу – старих, молодих, і дітей, і ще ненароджених»,– такими словами ведучий розпочав церемонію вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Справді, більшого страхіття, ніж Голодомор, уявити важко. Тому сьогодні, – у День пам’яті жертв голодоморів – вся велика чернігівська громада віддала данину шани та пам’яті тим, чиє життя трагічно обірвалося у ті далекі страшні роки.

Звертаючись до присутніх, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Геращенко зазначив: «Голодомор – це національна трагедія усіх українців. Про його події на території нашої області свідчать численні архівні документи. Саме вони і розповідають про людські долі тих часів. Керівництво області протягом останніх років вшановує пам`ять жертв голодоморів в Україні і у районах області. Смерть від голоду – страшна. Але страшнішим за неї є забуття. Наслідки трагедії завжди будуть частиною нашої національної пам`яті».

До учасників жалобного заходу також звернулись начальник управління культури Чернігівської міської ради Олег Васюта, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Вже традицією стало проводити у День пам’яті жертв голодоморів загальноукраїнську хвилину мовчання. Тож, разом із усією українською громадою, представники чернігівської громади схилили голови в глибокій жалобі за нашими співвітчизниками, які загинули голодною смертю, аби зберегти пам’ять про них заради миру та злагоди в соборній незалежній Україні.

Справді, лише знання та усвідомлення правди про минуле робить людину вільною та готовою до майбутнього.

Пройшовши страшні випробування, українці не зламалися і не дозволили поставити себе на коліна.

У глибоких роздумах про долю нашого народу, у глибокій печалі за безвинно загиблими земляками учасники заходу засвітили свічки в пам'ять про численні жертви голодоморів.

Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

І знову ведучий звертається до присутніх:
«Прошу, у серці запаліть
Скорботи полум’я священне
Та крізь століття пронесіть
Сльозу безвинно убієнних!»
Нехай в Україні і на всій планеті Земля ніколи не повторюється таке лихо.

Замерзли кетяги калини,
І жорно тріснуло з жалю...
Не встануть Жертви з домовини...
Я їм хоч свічку запалю...

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації