back

На Чернігівщині заклади загальної середньої освіти широко впроваджують дистанційну форму навчання

04-05-2020 | 17:28

Майже місяць, як в Україні, в тому числі й на Чернігівщині, діє проєкт «Всеукраїнська школа онлайн».

Трансляція уроків (українська мова та література, історія України, всесвітня історія, англійська мова, фізика, алгебра, геометрія, географія, хімія, біологія) відбувається щодня, з понеділка до п’ятниці, о 10:00 год. Відеоуроки також можна переглянути на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України у Facebook та на YouTube-каналі.

Зазначимо, що в області на період карантину Управління освіти і науки ОДА та Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського вживають необхідні заходи для широкого впровадження дистанційної форми навчання в усіх закладах загальної середньої освіти.

На сайті Управління освіти і науки розміщено інструменти для організації дистанційного навчання. Необхідні матеріали для освітян є і на сайті інституту післядипломної педагогічної освіти.  

Для забезпечення оперативного інформування учнів та роботи у дистанційному режимі заклади освіти та вчителі використовують різного виду комунікації, приміром, групи у Viber, Telegram, Facebook, WhatsApp; електронне листування; наявні сайти закладів освіти; відеоконференції за допомогою Skype, Viber, YouTube, Zoom тощо. Для розповсюдження відеоуроків користуються сервісом відеохостингу YouTube, для виконання спільних завдань — Google Docs. Щоб створити мультимедійні вправи, тести, анкети — Learning Apps, Kahoot, Google Forms та інші.

Свою допомогу — безкоштовний доступ до освітніх ресурсів педагогічним працівникам на час дії карантину — надають також громадська організація «Центр освітніх реформ “Наші діти”» та український виробник електронних освітніх ресурсів «Країна мрій». Так, інструкція для отримання доступу до програми «Дистанційне навчання від видавництва «Країна Мрій» розміщена на сайті інституту післядипломної педагогічної освіти за посиланням.

Декілька прикладів

Уніфікований підхід до організації дистанційного навчання застосовано у школах Чернігова: створено відповідний сайт, забезпечено право вчителя на вільний вибір форм та методів дистанційної освіти та цифрових сервісів.

У чернігівській школі № 3 для організації дистанційного навчання педагоги використовують платформи та електронні ресурси Google Classroom, «На урок», learningapps.org, Zoom та Skype. Для комунікацій учасники освітнього процесу користуються соціальними мережами Viber, Телеграмм. Результати долучення учнів до виконання завдань учителі відмічають в електронному щоденнику відміткою «Н» або відповідною оцінкою. Адміністрація закладу здійснює щоденний моніторинг матеріалів сайту дистанційного навчання, системно надається підтримка, консультативна й методична допомога вчителям, котрі мають певні труднощі у використанні дистанційних засобів зворотного зв’язку з учнями.

В обласному педагогічному ліцеї для обдарованої сільської молоді дистанційне навчання організовано за допомогою загальноліцейного Google Клас (Google Classroom) у відповідності з основним розкладом занять. Із 6 квітня дистанційний навчальний процес у ліцеї частково інтегровано з телеуроками. З метою забезпечення безперервної комунікації у соціальних мережах створені чати по класах, предметах, учителях, вихователях, батьках.  Використовуються текстовий, голосовий, аудіовідеочати.

До речі, опитування учнів 10 класу, проведе ще минулого місяця, показало наступне:

- серед джерел інформації, якими користуються наші учні, 65% вказали мобільний інтернет (доступний лише в окремих точках сіл та селищ);

- тільки 23% мають можливість користуватись стаціонарним ПК;

- 50% витрачають більше трьох годин на самостійне опрацювання тем та підготовку домашніх завдань, 23% — три години і 22% — 2-3 години;

- 65,4% учнів задовольняв виклад навчального матеріалу у вигляді телеуроків.

Довідково

Базові ресурси:

EdEra (школярі) – https://www.ed-era.com/

iLearn (школярі) – https://ilearn.org.ua/ (гейміфікована платформа для підготовки до ЗНО, предмети)

Prometheus (учні старших класів, студенти та дорослі) https://prometheus.org.ua/

https://vumonline.ua/ – прикладні знання (можна комбінувати з деякими предметами)

Інструменти для спільної роботи:

https://www.mentimeter.com/

https://get.plickers.com/

https://www.quizalize.com/

https://nearpod.com/ – опитування та залучення групи до роботи;

https://kahoot.com/ – контрольні роботи, зрізи знань, тести й оцінювання в ігровій формі)

https://onlinetestpad.com/ua – конструктор тестів, опитувань, кросвордів, ігор та комплексних завдань;

https://learningapps.org/ – готові навчальні вправи та інструменти для створення тестів, завдань;

https://www.classdojo.com/uk-ua/ – організація класу в працюючу спільноту з елементами гейміфікації;

https://www.edmodo.com/– освітній сайт (дозволяє спілкуватися вчителям та учням, об’єднавшись навколо процесу навчання);

https://grockit.com/ – об’єднує учнів під час навчання, що проходить курсами на цьому великому соціальному сайті.

За інформацією Управління освіти і науки
 Чернігівської облдержадміністрації