back

Цінова ситуація на ринку хліба – на контролі у влади

22-11-2012 | 09:15

21 листопада заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло провів нараду з основними виробниками хліба щодо стабілізації цінової ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів.

Відкриваючи нараду, Олександр Шанойло наголосив, що цінова ситуація на ринку хлібобулочних виробів, яка складається останнім часом в державі, потребує особливої уваги та спільних дій як органів виконавчої влади, так і виробників. Тому облдержадміністрацією розроблений план заходів щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів, недопущення необґрунтованого й безпідставного підвищення цін в області.

Також він зазначив, що Чернігівщина має достатні ресурси, оскільки було зібрано достатній врожай продовольчого зерна. Це дало змогу сформувати регіональні ресурси, також на сертифікованих складах області зберігаються – суттєві запаси зерна Аграрного фонду як поточного, так і минулих років. На його переконання, на даний час не має вагомих підстав для підвищення цін на хліб.

Начальник управління харчової та переробної промисловості головного управління агропромислового розвитку ОДА Сергій Батрак проінформував присутніх про ситуацію у хлібопекарській галузі області, вжиття заходів щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів. Він відмітив, що у виробників є резерви щодо зниження собівартості виробництва хліба, зокрема шляхом використання борошна Аграрного фонду, пошуку оптимальних співвідношень житнього та пшеничного борошна при його виробництві, зниження адміністративних витрат та оптимізації затрат по доставці продукції.

На його думку, один із вагомих шляхів зниження ціни житнього борошна є організація переробки зерна регіональних ресурсів.

Директор Чернігівського регіонального відділення Аграрного фонду Григорій Синельник підкреслив, що ситуація на ринку зерна та борошна регіональним відділенням постійно відслідковується і на сьогодні ціна на ринку на пшеничне борошно зростає, а тому підприємствам необхідно терміново визначитися стосовно укладання трьохсторонніх договорів на отримання такого борошна як у поточному, так і в наступному році.

Також на нараді було заслухано інформацію й керівників хлібопекарських підприємств області щодо стану справ на підприємствах та вжиття заходів по недопущенню підвищення цін на основні види хліба.

Підбиваючи підсумки наради Олександр Шанойло зазначив, що всі зусилля влади будуть направлені на підтримку стабільної робити підприємств хлібопекарської галузі. Виробникам хліба необхідно працювати над зменшенням складових витрат собівартості виробництва, в першу чергу використовувати дешевше борошно Аграрного фонду та місцевих ресурсів, при цьому забезпечувати належну якість продукції. Він також підкреслив, що спільна робота над виконанням плану заходів щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів та недопущення необґрунтованого, безпідставного підвищення цін в області дасть можливість забезпечити безумовне виконання рішень Уряду з питань забезпечення населення хлібом, що користуються найвищим споживчим попитом у регіоні за стабільними цінами.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації