back

У переддень 34-ї річниці Чорнобильської трагедії очільники області та міста поклали квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля»

24-04-2020 | 11:53

У неділю, 26 квітня, відзначатиметься 34-а річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції  – однієї з найбільших техногенних катастроф в історії людства.

У 1986-му в перші дні після початку катастрофи отримали значні дози опромінення 2,6 мільйона українців із понад двох тисяч населених пунктів. У зону радіаційного забруднення потрапили й 244 населені пункти Чернігівщини. В них проживали понад 650 тисяч жителів.

Усього ж до ліквідації ядерної аварії та будівництва саркофагу долучилися більш ніж півмільйона людей. Серед них – майже 15 тисяч жителів Чернігівщини, про яких відомо поіменно. Це пожежники й лікарі, військові та правоохоронці, працівники атомної станції, будівельники, вчені, мобілізовані працівники цивільної оборони.

У пам’ять про загиблих ліквідаторів аварії голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко разом із головою обласної ради Ігорем Вдовенком, Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком, очільниками обласних громадських організацій чорнобильців Анатолієм Лігуном та Борисом Сташком поклав квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля».

Біль, сум і розуміння, чого вартує життя кожної людини. Адже наслідки тієї екологічної катастрофи відчуваємо і досі, – сказав Андрій Прокопенко. – Наша шана і низький уклін людям, які прийняли на себе удар страшної екологічної катастрофи. Усі вони – Герої! Вшановуємо. Пам’ятаємо. І сьогодні, як ніколи, розуміємо відповідальність за здоров’я і життя людей.

Довідково. На Чернігівщині наразі проживають близько 67 тисяч громадян, постраждалих від трагедії на Чорнобильській АЕС.З них 8,4 тисячі — ліквідатори, у тому числі 2,4 тисячі — особи з інвалідністю.

За державною програмою соціального захисту чорнобильців для Чернігівської області цьогоріч передбачено 45,5 мільйона гривень. Це дасть можливість упродовж року відшкодувати за оздоровчі послуги або здійснити виплату компенсації замість санаторно-курортної путівки 1614 чорнобильцям першої категорії, які звернулися за отриманням такої пільги.

Продовжаться виплати компенсації на продукти харчування постраждалим першої та другої категорії.

Діти, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, та 345 учнів, які мають статус потерпілих, будуть забезпечені безплатним харчуванням у 6 навчальних закладах Козелецького, Корюківського, Семенівського та Чернігівського районів. Продовжиться надання їм ряду інших компенсацій та пільг.

За рахунок коштів обласного бюджету члени обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, ліквідатори, особи з інвалідністю, вдови — загалом 428 осіб – отримали матеріальну допомогу залежно від категорії в розмірі від 200 до 300 гривень. Отримувачів допомоги визначали самостійно представники цих громадських організацій. Загальна сума допомоги склала 100 тисяч гривень.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації