back

Цьогоріч для безпеки руху на дорогах Чернігівщини облаштують 18 демпферних систем

23-04-2020 | 12:42

 На автошляхах Чернігівщини збільшиться кількість демпферів. До 12-ти, встановлених раніше, цього року додасться 18 нових амортизаційних систем. Про це повідомила Служба автомобільних доріг у Чернігівській області.

Так, наразі на міжнародній трасі М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі у Чернігівському районі вже встановили 3 нові демпферні системи (дві у Красилівці та одну біля Топчіївки). Згодом на цій же трасі з’являться ще 11 демферів. Також у планах служби цьогоріч встановити 4 демпферні системи на дорозі Н-27 Чернігів – Мена – Сосниця – Грем’яч.

До речі, Чернігівська область одна із перших в Україні почала застосовувати демпферні відбійники. Першу таку систему було встановлено у грудні 2018 року на південному під’їзді до Чернігова на трасі М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі. За інформацією дорожників, навесні 2019-го їхні фахівці зафіксували сліди зіткнення автівки з конструкцією. Отже, є підстави припустити, що відбійник виконав свою функцію, зберігши чиєсь життя.

За минулий рік на дорогах області служба змонтувала 11 демпферних систем: 7 на міжнародній автомагістралі Київ – Чернігів – Нові Яриловичі, дві – на трасі Кіпті – Глухів – Бачівськ, ще дві – на трасі Чернігів – Мена – Сосниця – Грем’яч.

Довідково. Демпферна система – амортизаційний пристрій, що слугує для мінімізації наслідків ДТП та збереження життя людей. За яким принципом вона працює? Під час лобового зіткнення демпферна система поглинає енергію удару шляхом поступової деформації внутрішніх елементів, які призводять в дію зовнішні балки, складаючи їх телескопічно. Найголовніше – не прошиває машину наскрізь. Можливість травмування водія та пасажирів під час зіткнення зводиться до мінімуму. При бічних наїздах система функціонує як стандартне дорожнє бар'єрне огородження.

За матеріалами Служби автомобільних
доріг у Чернігівській області