back

На нараді в ОДА обговорили пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою області

16-04-2020 | 08:15

На часі черговий етап адміністративно-територіальної реформи – субрегіональний (районний). Особливості проведення цього етапу реформи на Чернігівщині обговорили учора, 15 квітня, на нараді, яку спільно провели голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко та голова обласної ради Ігор Вдовенко. Участь у заході взяли заступники голів облдержадміністрації та обласної ради, керівники депутатських груп та фракцій.

Нові владні структури на районному рівні координуватимуть діяльність територіальних органів виконавчої влади та наглядатимуть за законністю рішень органів місцевого самоврядування. А всі послуги для населення – адміністративні, соціальні, медичні, освітні та інші, – як це відбувається і зараз, будуть надаватися на рівні ОТГ, – прокоментував Андрій Прокопенко.

Критерії формування районів, запропоновані Мінрегіоном, наступні:

- компактність, географічна цілісність, нерозривність території;

- чисельність постійного населення не менше ніж 150тисяч осіб;

- зона доступності районного центру — до 60 кілометрів по автомобільних дорогах з твердим покриттям.

Адміністративними центрами можуть бути визначені міста – обласні центри, міста з чисельністю населення не менше ніж 50 тисяч осіб або населені пункти, де проживають більше ніж 10 тисяч осіб (за умови, що на території потенційного району живе більше 150 тисяч осіб).

Виходячи з цих критеріїв в області можливе створення чотирьох районів: Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького, Сіверського або Північного, центр якого ще не визначений остаточно.

Депутатами обласної ради було запропоновано створити п’ять, шість, сім, і, навіть, десять районів. Усі висловлені аргументи та пропозиції були почуті, зафіксовані та будуть додані до нашого листа в Мінрегіон, – зазначив голова ОДА і додав:

Насправді, в нашій дискусії з Мінрегіоном ми вже пропонували створити в нашій області шість районів. Але Мінрегіон виходить із загальноукраїнських критеріїв. І для всіх областей, співмірних з нашою, було прораховано створення саме чотирьох районів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації