back

На Чернігівщині компенсаційні виплати отримають більше 49 тисяч пенсіонерів – голова ОДА

06-04-2020 | 20:07

З 1 квітня цього року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 гривень. Відповідну постанову днями ухвалив Кабінет Міністрів України.

У Чернігівській області такі виплати отримають 49,4 тисячі осіб зазначеного віку, у яких пенсія не перевищує розмір середньої заробітної плати за 2019 рік — 9,2 тисячі гривень, — повідомив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Тим пенсіонерам, кому 80 років виповниться після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватись з дати досягнення такого віку.

Крім того, якщо пенсіонер віком старше 80 років має не менше 25 років (для жінок — 20 років) страхового стажу та отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то після встановлення доплати розмір пенсії не може бути нижче 2,6 тисячі гривень.

Згадані виплати здійснюватимуться з 7 квітня поточного року.

Також у квітні Пенсійний фонд має забезпечити проведення виплати одноразової грошової допомоги — тисячу гривень — громадянам, пенсія яких не перевищує п’ять тисяч. Виплата буде розпочата відразу після внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Визначена і дата проведення індексації пенсій цього року — 1 травня.

Виплата перерахованих пенсій, компенсацій, грошової допомоги проводитиметься в установленому порядку через уповноважені банки чи Укрпошту (додому доставлять листоноші).

Звертаємо увагу, що перерахунки проводяться автоматично: звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір доплат розраховується індивідуально для кожного пенсіонера за документами, що містяться в пенсійній справі.

Нагадуємо: на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню COVID-19, передбачених карантином, законодавчо врегульовано питання продовження строку виплати державної соціальної допомоги та пенсії особам, яким вони були призначені раніше:

– малозабезпеченим сім’ям без подання необхідних документів, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих після закінчення терміну дії зазначених заходів;

– сім’ям з дітьми протягом встановленого періоду здійснення заходів та один місяць після дати його завершення;

– особам з інвалідністю з дитинства або на дітей з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю у випадку пропуску строку переогляду МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги/пенсії на підставі заяви та результатів переогляду.

Також на період дії карантину або обмежувальних заходів та протягом 30 днів з дня його відміни:

– забороняється здійснення перевірок фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб при призначенні (відновленні) соціальних виплат;

– продовжується виплата внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат (пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування), призначених до періоду встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19;

– комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам приймають рішення про призначення (відновлення) або відмову в призначенні (відновленні) соціальних виплат без акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів Міністерства соціальної політики України
та Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області