back

Як працює алгоритм встановлення контактних осіб для запобігання поширенню COVID-19

03-04-2020 | 11:00

Один з основних заходів реагування у разі підтвердження діагнозу COVID-19 – встановлення контактних осіб, з якими впродовж останніх двох тижнів спілкувався хворий.

Який алгоритм дій встановлення контактних осіб та проведення подальших профілактичних заходів – прокоментував заступник директора Чернігівського обласного лабораторного центру Артем Ярошенко.

При отриманні екстреного повідомлення про лабораторне підтвердження хворому діагнозу коронавірус обласний лабораторний центр невідкладно повідомляє про це свої підвідомчі установи та лікувальні заклади на місцях. Фахівці оперативно виїжджають за адресою проживання хворого, проводять там дезінфекцію і встановлюють контактних осіб.

Перша хвиля контактних осіб – це люди, які проживають разом із хворим, а також найближчі родичі та друзі, з якими спілкувався хворий. Друга хвиля – відповідно, особи, з якими контактували близькі, друзі чи співробітники хворого.

Так, у селі Комарівка Борзнянського району нашими працівниками оперативно встановлено 306 контактних осіб, з них 168 – першої хвилі, у Корюківці – 12 осіб (першої хвилі – 8).

У помешканнях хворих, а також там, де вони працювали та, ймовірно, перебували, оперативно проведено дезінфекцію.

Усі контактні особи перейшли на 14-денний режим самоізоляції, адже вони потенційно можуть бути носіями вірусу. Вони отримали пам’ятку про основні правила на період самоізоляції.

Списки контактних осіб передано до медустанов для постійного контролю за станом їхнього здоров’я, а також до Нацполіції – для контролю за дотриманням режиму самоізоляції.

Але надзвичайно важливо – і я на цьому наголошую – щоб хворі не приховували інформацію про свої контакти з потенційно зараженими вірусом людьми (до прикладу, тими, хто нещодавно повернувся з-за кордону). У випадку з першим хворим із Комарівки Борзнянського району: наразі так і не вдалося достойменно встановити джерело інфікування. А значить, і точно невідоме коло контактних осіб. А це унеможливлює максимально провести всі профілактичні заходи.

Ще раз наголошую жителям області! Будьте свідомими! Дотримуйтесь карантинних заходів. Уникайте спілкування з людьми, які нещодавно повернулися з інших країн. Не приховуйте інформацію про контактних осіб! Вчасно попереджайте лікарів (попередньо за телефоном) у разі прояву симптомів коронавірсу. Максимально самоізолюйтеся!

А відповідні служби у співпраці оперативно здійснюватимуть увесь комплекс необхідних заходів.

Читати також: Дотримання режиму самоізоляції – реальна можливість зменшити ризик захворювання на COVID-19

Самоізоляція – примха чи необхідність?

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації