back

В ОДА напрацьовують шляхи підтримки місцевого бізнесу

01-04-2020 | 19:00

Учора, 31 березня, перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний провів нараду з питань підтримки малого підприємництва в умовах проведення карантинних заходів, пов’язаних з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Нарада пройшла в режимі онлайн за участі заступника голови ОДА Олександра Савченка, директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олександри Хомик, в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Євгенія Березового. Бізнес представляли директор ТОВ «Аксіос Сівер», голова ГО «Сяйво Сіверщини», Ірина Березинець, голова Чернігівської профспілки підприємців «Єдність» Світлана Жимолостнова, голова Спільного представницького органу сторони роботодавців області Віктор Лазар, голова правління ПАТ «Базис», голова обласної галузевої організації роботодавців сфери торгівлі та послуг Андрій Склярець.

Присутні стурбовані тим, що в період карантинних заходів малий та середній бізнес опинився у складних умовах.

– Мікробізнес, фізичні особи-підприємці вимушені зупинити свою діяльність. І якщо зараз не вжити потрібних дій, після завершення карантину і обмежувальних заходів бізнесу буде потрібен значний час для відновлення, – зауважив Віталій Загайний.

Учасники зустрічі обговорили прийняті на центральному рівні нормативно-правові акти, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій для бізнесу у зв’язку з поширенням COVID-19. Озвучили проблемні питання, які наразі турбують місцевий бізнес, та пропозиції щодо їх вирішення.

Довідково. Частка малих підприємств Чернігівської області від загальної кількості підприємств – 93,5%, середніх – 6,4% (в Україні – 95,4% та 4,5% відповідно). У цифровому вимірі: 6105 підприємств, з яких 5712 – малих (у тому числі 4819 – мікропідприємств) та понад 36 тисяч фізичних осіб-підприємців.

Майже половина малих підприємств здійснювала свою діяльність у м. Чернігові (48,2%). Значно меншою, але водночас cуттєвою була їх кількість у Прилуках (5,1% від загальної кількості), Чернігівському (4,8%) та Бахмацькому (4,3%) районах.

На малих підприємствах області середня кількість зайнятих працівників, за останніми статистичними даними, – 31573 осіб, з них 94,9% – це наймані (штатні та позаштатні). При цьому обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) – 25,9 мільярда гривень – 25,4% загального обсягу реалізації.

Крім того, за підсумками минулого року наявна позитивна динаміка нових суб’єктів господарювання порівняно з тими, що припинили діяльність. Так, було взято на облік майже 7 тисяч суб’єктів підприємництва, з них 1048 – юридичні особи. Це більш ніж в два рази перевищує кількість припинених – 403.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації