back

У Чернігівській області оперативно проводитимуть точну ПРЛ-діагностику на коронавірус

25-03-2020 | 17:05

Сьогодні, 25 березня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко відвідав обласний лабораторний центр МОЗ, де встановлене сучасне лабораторне обладнання для проведення діагностики коронавірусної інфекції на основі полімеразної ланцюгової реакції.

Придбання лабораторії стало можливим завдяки ініціативі голови облдержадміністрації та об’єднанню зусиль підприємців.

Андрій Прокопенко висловив вдячність генеральному директору ТОВ «Індустріальна молочна кампанія» Алексу Ліссітсі, ТОВ «Український аграрний холдинг» в особі керівника Олександра Радавського та АТ «Слов'янські шпалери – КФТП» в особі гендиректора Віктора Мурая, а також Чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку та депутату обласної ради Валерію Кулічу.

– Лабораторне оснащення коштує 645 тисяч гривень. Замовляли одразу з необхідним додатковим обладнанням, стерильними боксами та центрифугами, – прокоментував голова ОДА і додав: – Цього тижня від держави область отримала ПРЛ-системи, всього 1800 тестів. Тож відтепер лабораторна діагностика цих тестів проводитиметься у Чернігові та триватиме приблизно 6 годин. Не буде потреби чекати 2 доби для підтвердження або спростування діагнозу від київської референс-лабораторії. Таким чином ми виграємо час для початку відповідного лікування, а значить рятуємо життя і збільшуємо шанси на швидке одужання пацієнта.

Лабораторне обладнання наразі проходить відповідну сертифікацію, тож запрацює найближчим часом.

За словами директора лабораторного центру Миколи Донця, за один раз досліджується 12 біоматеріалів. При необхідності лабораторія працюватиме у три зміни, і за добу можуть дослідити 36 зразків. ПЛР-тестування для жителів області безкоштовне. Проводитимуть його за необхідності та лише після призначення лікаря.

Нагадуємо, що в лікарнях області є 136 робочих апаратів ШВЛ та 71 наркозно-дихальний апарат, який також може використовуватись для вентиляції легень.

Наразі відбуваються тендери на закупівлю за кошти обласного бюджету двох сучасних апаратів штучної вентиляції легенів. Ще два апарати будуть придбані за кошти бізнесу.

Голова ОДА Андрій Прокопенко подякував усім, хто долучається до таких важливих ініціатив. Також він повідомив, що є потреба у придбанні для інфекційного відділення обласної дитячої лікарні мобільного рентген-апарату. На сьогодні визначається джерело фінансування цього обладнання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації