back

Андрій Прокопенко: Дякую депутатам обласної ради за важливі рішення на підтримку медицини

20-03-2020 | 23:31

Сьогодні, 20 березня, відбулась позачергова сесія Чернігівської обласної ради, на якій прийнято кілька важливих програм, що розширюють можливості для поповнення стратегічних медичних запасів, оснащення лікарень та доплат медикам.

Усе разом це допоможе Чернігівщині більш ефективно протидіяти коронавірусу, епідемія якого шириться світом, — зазначив голова ОДА Андрій Прокопенко.

Що вже зроблено в області:

Розроблений та затверджений обласний план протидії поширенню коронавірусу, який прописує чіткі алгоритми роботи медичних установ.

Підготовлено 15 інфекційних відділень на 427 ліжок та 124 бокси на 217 ліжок, де працюють 32 лікаря-інфекціоніста та 160 середніх медичних працівників. Інші відділення центральних районних лікарень (крім інфекційних) будуть додатково розгортатися у разі потреби.

У лікарнях є 258 апаратів штучної вентиляції легень, у тому числі 40 — для дітей.

220 тисяч масок отримала область з державного резерву, і вони розподіляються по закладах охорони здоров’я.

У наявності також півтори тисячі комплектів індивідуального захисту лікарів. Замовлено ще 4,5 тисячі.

З обласного бюджету виділено 5,5 мільйона гривень, у тому числі — для закупівлі обладнання, лікарських засобів та засобів індивідуального захисту.

Проте, зважаючи на драматичний досвід інших країн світу, цього може бути не достатньо для зупинення епідемії. Тому й виникла потреба у прийнятті додаткових обласних програм, — зауважив Андрій Прокопенко. — Перша з них  — «Програма з діагностики та лікування на території області інфекції, викликаної COVID-19», на фінансування якої передбачається направити 117 мільйонів гривень.

За ці кошти буде можливо закупити:

засоби індивідуального для захисту медпрацівників (22,1 мільйона гривень),

дезінфекційні засоби (2 мільйони гривень),

лікарські препарати для відділень, де лікуватимуть пацієнтів з COVID-19 (22,1 мільйона гривень),

обладнання та апаратуру для дооснащення відділень та палат інтенсивної терапії, інфекційних відділень (57 мільйонів гривень),

швидкі тести для пацієнтів з підозрою на коронавірус (3,5 мільйона гривень).

Передбачена можливість фінансового стимулювання медичних працівників, які працюватимуть у зоні посиленого ризику (10 мільйонів гривень).

Друга програма — «Програма розвитку, підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Чернігівської обласної ради та надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення на 2020-2021 роки». Вона узагальнює всі потреби медичної галузі області і, у разі наявності відповідних коштів, дозволяє витрачати їх на задоволення таких потреб.

Обласна рада підтримала також інші ініціативи, спрямовані на поліпшення ситуації у сфері охорони здоров’я та запобігання поширенню коронавірусу.

— Вдячний депутатам за розуміння ситуації та підтримку. Нам треба об’єднатись, щоб захистити наших людей. Ми всі живемо тут і несемо відповідальність за життя наших близьких, рідних та друзів, — сказав Андрій Прокопенко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації