back

Роз’яснення щодо здійснення регулярних спеціальних перевезень в умовах карантину

20-03-2020 | 10:03

Згідно з рішенням Уряду (постанова Кабміну від 11 березня 2020 року № 211 зі змінами), з 12 березня до 3 квітня 2020 року на всій території України установлено карантин, а з 12:00 год. 18 березня  до 3 квітня цього року заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями).

Разом з тим, відповідно до пункту 13 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою КМУ від від 18 лютого 1997року № 176 (зі змінами і доповненнями) перевезення пасажирів автобусами залежно від режиму їх організації можуть бути регулярними, регулярними спеціальними та нерегулярними.

При цьому, постановою Кабміну від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» заборони щодо здійснення регулярних спеціальних перевезень пасажирів автомобільним транспортом не встановлено.

Відповідно до пунктів 13, 45-50 згаданих Правил регулярні спеціальні перевезення:

- організовуються  для перевезення  працівників  підприємств,  установ  та організацій, учнів, студентів та інших організованих груп пасажирів;

- здійснюються відповідно до умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору, згідно з яким автомобільний перевізник надає підприємству, установі та організації (замовнику послуг) послуги з перевезення  організованої групи пасажирів за певним маршрутом і визначеним розкладом руху протягом передбаченого договором строку.

Таким чином, на даний час допускається перевезення пасажирів – працівників підприємства, установи, організації за спеціальними регулярними перевезеннями, організованими відповідно до пунктів 13, 45-50 Правил.

Зважаючи на запроваджений в Україні карантин, а також з метою захисту здоров’я громадян, такі перевезення слід здійснювати з урахуванням обмежень кількості пасажирів в одному транспортному засобі – до 10 осіб. Вказані перевезення рекомендується здійснювати із використанням засобів індивідуального захисту, призначених для протидії COVID-19.

За повідомленням Міністерства інфраструктури України