back

Питання поводження з твердими побутовими відходами розглянули на селекторі

14-11-2012 | 13:48

14 листопада заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко провів селекторну нараду з районами, на якій обговорили питання поводження з твердими побутовими відходами у населених пунктах області.

Про стан розроблення Програми поводження з твердими побутовими відходами доповів в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков.

За його словами, проблема забруднення довкілля відходами, здійснення дієвого управління і контролю у цій сфері залишаються актуальними та потребують вжиття додаткових узгоджених заходів.

На даний час районні Програми поводження з твердими побутовими відходами діють у Бобровицькому, Борзнянському, Городнянському, Козелецькому, Ніжинському, Носівському, Прилуцькому, Щорському районах, містах Ніжині, Прилуках та Чернігові.

З метою формування заходів обласної програми поводження з твердими побутовими відходами заступником голови облдержадміністрації підписано листа, якого буде доведено до відома райдержадміністрацій з метою одержання в місячний термін відповідних пропозиції для включення їх до зазначеної програми.

Для ефективного провадження робіт по санітарній очистці та запобіганню утворення несанкціонованих сміттєзвалищ, на думку В’ячеслава Сальнікова, необхідно вжити узгоджених організаційних та координаційних заходів для безперешкодного функціонування маршрутів санітарного очищення населених пунктів.

На даний час система роздільного збирання твердих побутових відходів з розсортуванням для подальшої переробки корисних компонентів впроваджена лише в м. Ніжин (5 пунктів) та м. Прилуки (2 пункти). В перспективі потрібно віднайти можливість подальшого будівництво таких пунктів. Крім того, гостро стоїть питання будівництва заводу з утилізації відходів, впровадження заходів для запровадження маловідходних та енергозберігаючих технологій у сфері поводження з відходами.

Також у своєму виступі В’ячеслав Сальніков зазначив, що, зважаючи на не стовідсоткову наявність районних програм збереження та розвитку зелених насаджень, питання розробки обласної програми поки що неможливе.

Заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Валентина Дзюба поінформувала про виявлені правопорушення законодавства у сфері твердих побутових відходів. Так, за її інформацією, Держінспекцією за січень вересень проведено перевірки 45 полігонів та сміттєзвалищ області. Встановлено, що 42 з них експлуатуються з порушенням діючих вимог. Найбільш типові порушення – безсистемне складування відходів та порушення регламентів експлуатації; відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Також на багатьох об’єктах не здійснюється ущільнення та пересипання відходів ґрунтом, відсутні дезбар’єри, здійснюється складування відходів на під’їзних шляхах, проводиться їх спалювання.

Особливе занепокоєння, за словами Валентини Дзюби, викликають сільські сміттєзвалища. Як правило, в більшості населених пунктів – це декілька стихійно створених масштабних звалищ.

Користуючись нагодою, вона звернулася до представників районів з пропозицією активніше працювати з громадами для вирішення зазначеного питання шляхом організації централізованого збору та вивезення сміття, хоча б раз на місяць, а в сезон весняно-осіннього прибирання частіше. Щодо проблеми відсутності коштів, то, на її думку, як варіант виходу із ситуації – використання на ці роботи коштів природоохоронного фонду, які на сьогодні акумулюються в кожній сільраді.

Про паспортизацію місць видалення відходів та необхідні дозвільні документи поінформувала начальник відділу дозволів та лімітів Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Тетяна Небрат.

Вона нагадала, що при проведенні робіт з паспортизації місць видалення відходів необхідно керуватися наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 14.01.1999 №12 «Про затвердження Інструкції про зміст і складання паспорта місць видалення відходів», розробленої відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 №1216 «Про затвердження Порядку ведення реєстру місць видалення відході» і встановлює вимоги до змісту і складання паспорта місця видалення відходів.

Станом на 1 листопада 2012 року паспортизовано 355 місць видалення відходів (42,6%) із загальної кількості – 834.

Підбиваючи підсумки селекторної наради, Віктор Геращенко наголосив на необхідності безумовного виконання Законів України, Указів Президента України, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, Наказів міністерств та інших законодавчих актів у сфері благоустрою відповідно до встановлених термінів.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації