back

Голова ОДА: Ніжинський аеропорт має серйозні перспективи розвитку

12-03-2020 | 21:00

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко сьогодні, 12 березня, разом з депутатом обласної ради Сергієм Охоньком провели зустріч з партнером компанії «Авіаплан» Євгеном Трескуновим. Мова йшла про стратегію розбудови багатофункціонального авіаційного транспортного вузла на базі аеродрому «Ніжин».

Стратегія включатиме: аналіз транспортної та аеродромної інфраструктури, потенціал зони обслуговування аеропорту (catchment area), порівняльний аналіз щодо поточних та потенційних конкурентів серед аеропортів у цій зоні обслуговування та план заходів з посилення конкурентоспроможності проєкту, визначення найбільш ефективної ніші ринку та вимог до інфраструктури (пасажирські та вантажні перевезення, ремонти повітряних суден тощо), концепцію розвитку функціональних зон аеропорту та майбутній цільовий генеральний план аеропорту як багатофункціонального авіаційного транспортного вузла.

– Ніжинський аеропорт має серйозні перспективи розвитку як потужного мультимодального вантажного хабу. Має ряд серйозних переваг, зокрема найдовшу та найширшу злітно-посадкову смугу Лівобережної України – 3000 на 60 метрів, відсутність забудови в напрямках злету та посадки, – зазначив Андрій Прокопенко.

Додатковим плюсом є невелика відстань до Києва (нині електричка йде дві години і є потенціал для скорочення цього часу), а також те, що аеродром знаходиться в активній експлуатації. З точки зору логістики – вдале розташування транспортних магістралей. Поблизу дві міжнародні траси Е-101, Е-95 і залізнична колія, що на перспективу дає можливість здійснювати інтермодальні перевезення.

Наразі тут базується Спеціальний авіаційний загін ДСНС. Рятувальники з нами солідарні – аеропорт має набагато більший потенціал, – говорить голова ОДА.

Розвиток аеродрому був закладений в Стратегії Чернігівської області до 2027 року. Оперативна ціль 2.1: «Розвиток транспортної інфраструктури». Завдання 2.1.2: «Створення умов для відновлення авіаперевезень на міжрегіональних та міжнародних сполученнях».

Вартість проєкту складає 35-50 мільйонів доларів. Це приватні інвестиції.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації