back

Чернігівський госпітальний округ має стати якісним медичним простором — Наталія Романова

03-03-2020 | 18:16

Проєкт плану розвитку Чернігівського госпітального округу на період до 2022 року розглянула сьогодні госпітальна рада, засідання якої провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Ми маємо чітко розуміти, як працюватимемо у найближчі два роки та куди рухатимемось при цьому, — зазначила Наталія Романова. — А також те, що кінцевою метою усіх цих непростих змін є створення якісного, пацієнтоорієнтованого медичного простору на Чернігівщині.

Заступник голови ОДА нагадала, що область за станом готовності закладів охорони здоров’я до контрактування з НСЗУ посідає третю позицію в Україні. Для забезпечення медустанов комп’ютерами, необхідними для реєстрації у медичній інформаційній системі та електронній системі охорони здоров’я, з обласного бюджету додатково було виділено 8,5 мільйона гривень.

Проєкт плану розвитку госпітального округу представив присутнім начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш. За його інформацією, оптимальна структура госпітального округу повинна включати в себе багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування на базі опорних лікарень, на базі інших — лікарні для планового лікування хронічних хворих, заклади відновного лікування та хоспіси.

Залишаються не до кінця розв’язаними проблеми із забезпеченням фінансування деяких обласних медичних установ. Проте, запевнила Наталія Романова, облдержадміністрація продовжує роботу зі збереження цих закладів медицини та шукає для цього всі можливі шляхи та засоби.

Так, обласний госпіталь ветеранів війни та центр радіаційного захисту та оздоровлення населення, швидше за все, увійдуть до складу обласної лікарні. В результаті буде скорочено значну частину адміністративного та технічного персоналу, але медичні послуги пацієнти цих установ отримуватимуть у повному обсязі.

До 10 березня керівники медичної ланки з районів мають надати свої пропозиції та зауваження до спроєктованих маршрутів довозу пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, інсультом, з травмою чи хірургічною патологією або для надання акушерської допомоги. Вже на засіданні відчувалося, що боротьба медичних установ за пацієнтів розгортається. Позаяк від того, скільком хворим буде надано допомогу, залежатиме фінансування лікарні.

Проєкти зазначених маршрутів розробили фахівці обласного управління охорони здоров’я, спираючись на надані закладами плани розвитку. У кожному з планів розраховані функціональні потужності та обсяг надання медичної допомоги — чим їх більше, тим краще фінансуватиметься лікарня. Адже НСЗУ виділятиме кошти не на утримування ліжкомісця, а на надання конкретних медичних послуг.

Ми продовжуємо працювати над цією дуже непростою реформою, — підсумувала засідання Наталія Романова. — Але, як засвідчує досвід багатьох країн Європи, який ми активно вивчаємо, реформування системи охорони здоров’я потрібне. І воно буде на користь людям, оскільки дозволить їм отримувати більш якісні медичні послуги.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації