back

Чернігівщина долучилася до публічних обговорень конституційного забезпечення децентралізації в Україні

03-03-2020 | 17:26

Сьогодні, 3 березня, в Києві відбулися регіональні публічні обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації. Більше 300 учасників — представників влади, громадськості, експертного середовища Київської, Чернігівської, Житомирської, Черкаської та Рівненської областей зібралися, щоб виробити спільні позиції щодо майбутніх конституційних змін.

Відкриті консультації та обговорення організовані за спільною ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад та територій України.

Від Чернігівщини в заході взяли участь представники профільних структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування, Асоціації міст України та Офісу реформ, депутати обласної ради.

Виступаючі наголошували, що в країні відбувається процес підготовки змін до Конституції України в частині децентралізації. Завдяки такому відкритому діалогу будуть підготовлені пропозиції з удосконалення Основного Закону країни. Акцент — на розвитку потужних громад, які мають остаточно сформуватися цього року. Учасники заходу однозначні у твердженні: врахувавши думку кожного регіону, можна сформувати положення Конституції України та законів, що дозволять успішно продовжити та завершити реформу децентралізації.

Після спільного обговорення, яке очолили незалежні фасилітатори, представники областей розділилися на групи. Дискутували щодо кількості рівнів місцевого самоврядування в Україні, системи органів виконавчої влади, забезпечення прозорості місцевого самоврядування й відповідальності перед виборцями та з інших питань. За результатами роботи вони внесли пропозиції з питань розділення повноважень між державою та органами місцевого самоврядування, фінансового захисту й терміну повноважень органів місцевого самоврядування.

Пряма трансляція заходу доступна за посиланням.

Планується, що в березні представники місцевого самоврядування з усіх регіонів ще раз зберуться в Києві, щоб підсумувати результати публічних обговорень.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією пресслужби Київської облдержадміністрації