back

Без строку давності: сьогодні – 77-мі роковини Корюківської трагедії

01-03-2020 | 08:08

В Україні у 1941-1944 роках нацистськими карателями та відступаючими військами Вермахту свідомо було знищено понад 670 населених пунктів та майже 51 тисячу осіб цивільного населення. Тільки в Чернігівській області спалено 63 населені пункти, вбито більш ніж 17 тисяч мирних жителів.

Найбільше жертв було в Корюківці. Тут 1-2 та 9 березня 1943 року вбито і спалено близько 7 тисяч людей, у тому числі дітей. Ці події ввійшли в історію як наймасштабніша та найжорстокіша каральна акція нацистів у Другій світовій війні, під час якої було повністю знищене поселення з усіма мешканцями. Відомі імена лише близько двох тисяч її жертв.

1 березня 1943 року в Корюківку на Чернігівщині прибув нацистський каральний загін. Населений пункт оточили, а всіх мешканців зганяли у великі будинки й розстрілювали. Опісля містечко, насамперед ті будинки, де відбулися розстріли, підпалили. Акція тривала й наступний день, а через тиждень, 9 березня, карателі повернулися, щоб допалити Корюківку і добити вцілілих.

Було спалено 1290 будинків. Це — найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни.

Оскільки знищені були не тільки сім’ї, а й цілі роди, встановити імена всіх загиблих історики, на жаль, вже не мають можливості. Тим більше, що за радянських часів ця трагедія не піддавалася розголосу, не вивчалася. На державному рівні роковини Корюківської трагедії вперше почали вшановуватися лише у 2013 році.

І сьогодні ми згадуємо безневинно загиблих – щоб подібне не повторилося ніколи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації