back

Сучасні приймально-діагностичні відділення відчутно поліпшать якість медичного обслуговування в області — голова ОДА Андрій Прокопенко

24-02-2020 | 09:09

Дев’ять опорних лікарень Чернігівщини отримають по сім мільйонів гривень з державного бюджету на реконструкцію приймально-діагностичних відділень.

Про те, як раціонально та в обумовлені терміни освоїти ці кошти, говорили наприкінці минулого тижня на нараді, яку голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів з керівниками опорних медзакладів.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України в Чернігівській області визначено опорними Чернігівську обласну та другу міську лікарні, Бахмацьку, Бобровицьку, Козелецьку, Новгород-Сіверську та Корюківську ЦРЛ, а також міські лікарні у Ніжині та Прилуках.

Обирали їх за певними критеріями, серед яких — доступність для пацієнта і спроможність надавати майже весь спектр необхідних послуг другого рівня, а також наявність належного обладнання і приймальних відділень. Для Чернігівщини дуже важливим було забезпечити можливість доставки хворого до лікарні протягом години, адже тут є чимало населених пунктів, віддалених від адміністративних центрів.

— Одним із етапів ефективного надання послуг опорними лікарнями є забезпечення необхідним обладнанням та облаштування приймально-діагностичних відділень, — зазначив Андрій Прокопенко. — Буде проведено таке оновлення обладнання, якого не було за всі роки незалежності. Чернігівщина зараз займає третє місце серед усіх областей по готовності до другого етапу медичної реформи. Концентруємо зусилля, щоб забезпечити надання жителям області якісних медичних послуг.

МОЗ України розробило перелік вимог до приймальних відділень, серед яких — наявність в’їзду для «швидких» через павільйон або критий навіс, окремі входи для пацієнтів за самозверненням та з ознаками інфекційних хвороб, наявність інших спеціалізованих зон, відокремлених одна від одної.

Модернізація приймально-діагностичних відділень передбачає не лише реконструкцію приміщень, а й забезпечення необхідним обладнанням. Крім 63 мільйонів, що надійдуть в область на ремонтні роботи, планується отримання високовартісного медичного обладнання: трьох ангіографів, трьох магнітно-резонансних та п’ятьох комп’ютерних томографів. До цього додасться і великий перелік менш вартісних медичних приладів, як-от наркозно-дихальні апарати, пристрої для проведення рентгенологічних та ультразвукових досліджень тощо.

Наразі необхідно вчасно завершити розробку проєктно-кошторисної документації, а вже у жовтні оновлені відділення мають прийняти пацієнтів.

Керівники медичних закладів підтвердили свою готовність до реалізації даного проєкту.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації