back

«Герої не вмирають! Україна пам’ятає»

20-02-2020 | 18:25

Під такою назвою сьогодні, 20 лютого, у Чернігові стартував всеукраїнський марафон, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні та пам’яті Героя України Василя Сліпака. Мистецький захід відбувся в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм за підтримки Чернігівської ОДА. Ініціатор проєкту — громадська спілка «Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон».

— Цими днями Україна вшановує героїв новітнього часу — людей, які незалежність нашої держави, її цілісність та волю поставили вище власного добробуту та особистих амбіцій. Це і герої Небесної Сотні, і воїни – захисники на сході країни. Хтось загинув у бою, когось дістала жорстока рука війни вже вдома, зазначила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова. — На жаль, біль утрат відчули і чернігівські родини. Кожен з нас довіку буде вдячний загиблим героям за відданість Україні, за самопожертву, за приклад патріотизму, сміливості, свідомої громадянської позиції. Саме таким був і Василь Сліпак — надзвичайно обдарований співак, який підкорив найпрестижніші світові оперні зали, а в скрутну хвилину для України став на захист її інтересів.

Так, український патріот, який 19 років свого життя провів у Франції, двічі отримував пропозицію про французьке громадянство і двічі ж від нього відмовився. Василь Сліпак активно підтримував Революцію Гідності від самого її початку. І тільки укладений раніше контракт не дозволив йому приїхати на Майдан.

Проте цей контракт не завадив Василеві на ділі проявляти свою громадянську позицію: співак очолив волонтерський рух у Франції та координував громадські акції на підтримку України. Постійно відправляв на Майдан передачі з гуманітарною допомогою, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти. 

Уперше поїхав на війну у травні 2015 року. Воював у Пісках, у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку. Повернувся пораненим. Загинув Василь від ворожої кулі у червні 2016-го, коли привіз чергову допомогу побратимам на фронт.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять усіх загиблих захисників України. Присутнім продемонстрували фотографії всіх загиблих бійців з Чернігівщини.

У фойє філармонійного центру можна було оглянути виставку «Сіверщина. Блокпост пам'яті», де представлені портрети та особисті речі загиблих героїв.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації