back

Патронатна сім’я — реальна альтернатива будинку дитини

18-02-2020 | 18:00

Учора, 17 лютого, відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань влаштування дітей у сімейні форми виховання в контексті реформування будинків дитини.

У заході взяли участь уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступник міністра соцполітики Олег Коваль та замміністра охорони здоров’я Дмитро Луфер. Від Чернігівщини — представники профільних структурних підрозділів.

Говорили, зокрема, про розвиток патронатних сімей. Така форма виховання може стати реальною альтернативою влаштування дітей від народження до трьох років, котрі нині направляються у будинки дитини. При цьому посадовці наголосили, що подібні заклади інституційного догляду не зникнуть, а будуть трансформовані у медичні. У них перебуватимуть діти, яким потрібні лікування та реабілітація.

Нині в Україні функціонують 121 патронатна сім’я. На Чернігівщині — 11: у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках — по дві родини, Бобровицькому, Борзнянському, Варвинському, Куликівському і Чернігівському районах — по одній. У цих сім’ях перебувають 13 дітей.

Загалом з часу впровадження такої форми виховання (з 2017 року) послугами патронату в області скористалися 35 дітей, в тому числі минулого року — 24.

У Прилуках функціонує єдиний в області будинок дитини «Надія», де на сьогодні перебувають 104 дитини. Заклад підпорядковується Управлінню охорони здоров’я ОДА.

Довідково. Патронатний вихователь — особа, яка на професійній основі здійснює догляд та виховання дитини, влаштованої в її сім’ю. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які мають досвід виховання дитини та відповідні житлові умови.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Якщо ви маєте бажання та змогу стати патронатним вихователем, звертайтесь за додатковою інформацією у місцевий центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або до обласного центру (вул. Шевченка, 21, (0462) 775-078, 778-984.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією Служби у справах дітей
Чернігівської облдержадміністрації