back

Андрій Прокопенко про перспективи розвитку Ніжинського аеропорту

15-02-2020 | 13:29

Голова ОДА Андрій Прокопенко 14 лютого відвідав Ніжинський аеродром, місце базування Спеціального авіаційного загону Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Андрій Прокопенко ознайомився з перспективами розвитку Ніжинського аеродрому для використання цивільною авіацією, зокрема, вантажною. Вивчаються варіанти щодо можливості створення потужного авіаційного вантажного хабу.

Літна смуга довжиною 3 000 метрів, підтримується в належному стані і на сьогодні відповідає всім стандартам. З Ніжинського летовища в небо підіймався і один з найбільших літаків в світі - Ан-124 «Руслан».

Україна в 1991 році мала 50 цивільних аеропортів, сьогодні — вдвічі менше.

—   Як відзначають експерти, нині є великий запит на відновлення вантажних аеропортів. Авіацію можна та необхідно використовувати не лише для перевезення людей, а й для транспортування вантажів. Особливо важливо це для товарів, що псуються (ліки, квіти, рослини, фрукти тощо) та товарів високої доданої вартості (електроніка). В нагоді стануть інтермодальні перевезення: міжнародний вантажний аеропорт на перетині автомобільних та залізничних шляхів.

Керівник ОДА також зазначив, що одним з нагальних завдань є збереження залізничної гілки до аеропорту, яку «Укрзалізниця» хоче закрити.

Зараз поставлена амбітна ціль — будівництво нового корпусу де розміщуватиметься сервісний центр AIRBUS. Після довгих обговорень вирішили реалізувати проєкт саме у Ніжині.

За словами командира спеціального загону Івана Коробка, тепер у нас в області може з`явитися справжній авіаремонтний завод європейських гелікоптерів. Наразі передпроєктні роботи вже зроблені, проходять стадію замовлення проєкту.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації