back

Юрій Павленко: Рішення Уряду про внесення до переліку структурних підрозділів РДА Служби у справах дітей повністю відповідає завданням, поставленим Президентом

01-11-2012 | 17:15

Рішення Уряду про внесення до переліку структурних підрозділів районних державних адміністрацій Служби у справах дітей повністю відповідає завданням, поставленим Главою держави. На цьому наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, коментуючи відповідне рішення Уряду. Йдеться, зокрема, про Указ Президента №1163 від 16 грудня 2011 року в частині безумовного виконання вимог законодавства щодо штатної чисельності працівників служб у справах дітей та недопущення ліквідації таких служб.

«Президент України поставив завдання перед центральними та місцевими органами виконавчої влади забезпечити найвищі інтереси дитини у процесі адміністративної реформи та побудови нової системи соціальної роботи», - заявив Ю.Павленко.

Він зазначив, що з Кабінетом Міністрів є спільне розуміння: без Служби у справах дітей у структурі районних державних адміністрацій забезпечити ефективну процедуру захисту прав дітей на місцях буде неможливо.

Ю.Павленко зазначив, що йдеться про Службу у справах дітей, яка надає дітям адміністративні послуги на місцевому рівні, безпосередньо здійснює захист прав дитини, представляє її інтереси в судах, забезпечує діяльність щодо усиновлення та сімейних форм виховання, веде справи з опіки та піклування над дітьми. Вирішення численних спорів між батьками щодо часу спілкування з дитиною та визначення місця її проживання теж належить до кола обов’язків цього структурного підрозділу, додав він.

Служба у справах дітей є одним із головних виконавців Указу Президента України «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства», багатьох інших надзвичайно важливих законодавчих актів у сфері захисту прав дитини, підкреслив Ю.Павленко.

Уповноважений Президента України з прав дитини водночас зазначив: сьогодні, на жаль, залишається невизначеним питання підпорядкування центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також визначення структурного підрозділу, до компетенції якого належатимуть питання сімейної політики.

ДОВІДКА

31 жовтня 2012 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про внесення змін до постанови КМУ від 18 квітня 2012 року №606, якою було затверджено приблизний перелік структурних підрозділів районних державних адміністрацій, та доповнив цей перелік таким підрозділом, як Служба у справах дітей.