back

Чернігівська ОДА: для безпеки на дорогах області будуть комплексні рішення

03-02-2020 | 19:55

Сьогодні, 3 лютого, у Чернігівській облдержадміністрації провели засідання координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху на території області. Головне питання – зменшити кількість ДТП на дорогах Чернігівщини.

Дорожні служби систематично ремонтують автошляхи державного та місцевого значення. На жаль, кількість ДТП від цього не зменшується. Водії, навпаки, почувають себе більш впевненими і перевищують допустиму швидкість у межах населених пунктів. Пішоходи, нехтуючи власною безпекою, рухаються по неосвітлених трасах в одязі без світловідбивних елементів. В області щотижня трапляються резонансні ДТП. Щодня в Україні на дорогах гине 8-10 людей.

Ще на стадії планування ремонтів дорожникам та Управлінню капітального будівництва ОДА потрібно обов`язково враховувати інформацію щодо концентрацій ДТП на тій чи іншій ділянці. Облаштування доріг засобами безпеки – освітленими переходами, захисними бар’єрами, розміткою – допоможе частково вирішити проблему, – акцентував заступник голови ОДА Андрій Подорван.

Управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції озвучило статистику дорожньо-транспортних пригод. Так, тільки за січень 2020 року трапилось 51 ДТП, загинуло 11 людей, травмувалися – 62.

Ефективний метод боротьби з порушниками – встановлення обладнання для автоматичної фото- та відеофіксації порушень. За інформацією правоохоронців, наразі система проходить тестування в Києві. Після цього її запустять в усіх областях. Це дасть змогу більш якісно і швидко опрацьовувати випадки порушення правил, виявляти та притягувати водіїв до відповідальності.

Під час наради Департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА презентував власну розробку – карту з прив’язкою до геоданих ДТП з летальними наслідками. Це допоможе відстежувати статистику нещасних випадків і фіксувати місце аварії для вжиття подальших превентивних заходів. У майбутньому сервіс планують перевести в онлайн режим. Така інформація стане корисною не лише правоохоронним органам, а й загалом водіям та пішоходам для розуміння небезпечної ситуації на дорогах області.

Безпека на дорозі потребує системних і комплексних рішень, – підкреслив Андрій Подорван. – Наступний крок – спільно відпрацювати заходи безпеки дорожнього руху з головами ОТГ, через населені пункти яких проходять траси з інтенсивним рухом і найбільшою кількістю ДТП з летальними наслідками. Громадам потрібно долучатися до побудови інфраструктурних об`єктів на своїх територіях. Передусім, це – безпека жителів населених пунктів.

Серед інших заходів – облаштування пішохідних переходів зі штучним освітленням. Їх встановлюватиме Служба автомобільних доріг в області (63) та Управління капітального будівництва ОДА (2). Додатково цього року при проєктуванні капітального ремонту доріг УКБ враховуватиме потребу в таких переходах, тому загальна їх кількість за підсумками року буде більшою. Також УКБ заплановано встановлення 1100 нових дорожніх знаків та нанесення 120 кілометрів нової дорожньої розмітки.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації