back

В обласній лікарні вже працює відділення інтервенційної кардіології

31-01-2020 | 17:04

Нині на базі Чернігівської обласної лікарні формується регіональний центр серцево-судинної хірургії. Відсьогодні тут запрацювало відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії з рентгенохірургічним блоком та ліжками інтенсивної терапії. Тут лікуватимуть пацієнтів з гострим коронарним синдромом та інфарктом міокарда, а також планових тяжких хворих з усієї області. Раніше людей із такими захворюваннями розміщували в інших відділеннях.

Умови лікування оглянули заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, президент Асоціації серцево-судинних хірургів України Василь Лазоришинець.

— Обласна лікарня стане опорним закладом, де отримуватимуть екстрену допомогу не тільки жителі найближчих населених пунктів, а й усієї області. Тому сьогоднішня подія — лише початок великої справи у боротьбі, в даному випадку, з наслідками інфарктів. Смертність через цю хворобу на Чернігівщині дуже висока, як і по всій Україні, — зазначила Наталія Романова.

Так, в Україні минулого року зафіксовано близько 40 тисяч інфарктів, 14% — смертельні випадки. У Чернігівській області торік сталося близько 1,2 тисячі інфарктів, десяту частину з яких вдалося простентувати. Тож лікарі звертаються до жителів Чернігівщини не зволікати в разі появи болю в області серця і терміново робити кардіограму.

Позитивно зміни у роботі лікарні оцінює Василь Лазоришинець. Адже наявність такого відділення дає змогу не тільки самостійно працювати з пацієнтами, у яких гострий коронарний синдром, а й проводити операції. Він зазначив, що на мільйон населення таких операцій має бути близько 800, а також 2,5-3 тисячі хірургічних маніпуляцій (мається на увазі коронарографія і стентування).

Головний лікар закладу Андрій Жиденко висловив сподівання, що влітку у відділенні проведуть перше оперативне втручання на відкритому серці. Всі умови для цього забезпечені. Мають і відповідне сучасне обладнання.

На облаштування та оснащення відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії витратили майже сім мільйонів гривень, близько 5,4 мільйона з яких — кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Усього таких відділень в області два. Ще одне знаходиться у міській лікарні Чернігова № 2.

В Україні працюють 43 центри серцево-судинної хірургії, у 34 оперують на відкритому серці.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації