back

Обговорено виконання в області Загальнодержавної програми «Питна вода України на 2006-2020 роки»

31-10-2012 | 11:49

Стан виконання в області Загальнодержавної програми «Питна вода України на 2006-2020 роки» розглянуто на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ.

Характеризуючи сучасний стан системи водопостачання та водовідведення області, в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації В’ячеслав Сальніков, зокрема, зазначив, що прогнозні ресурси підземних вод Чернігівщини становлять 3,0 км3/рік або близько 15% загального об'єму підземних вод України.

Водопровідною мережею забезпечено 16 міст (100%), 29 із 30 селищ міського типу і 259 із 1482 сільських населених пунктів.

Централізованими системами водовідведення в області забезпечено 43 населених пунктів, або 2,8 % від загальної чисельності населених пунктів (1527).

В цілому упродовж 2006-2011 років для виконання завдань обласної Програми на реконструкцію об’єктів водопостачання та водовідведення за рахунок коштів із різних джерел використано 181,4 млн. грн., в тому числі: з державного бюджету – 69,5 млн грн, місцевих та обласного бюджетів – 13,9 млн грн, інших джерел – 98 млн гривень.

Для забезпечення належного технічного стану в області постійно проводиться робота щодо залучення іноземних інвестицій. Зокрема, КП "Чернігівводоканал" за рахунок кредитних коштів Світового банку проводить модернізацію основного та допоміжного обладнання.

Продовжуються роботи із залучення іноземних інвестицій на розвиток систем водопостачання сіл та селищ за рахунок міжнародної фінансової допомоги у рамках другого етапу пілотного проекту ЄС/ПРООН.

За словами В’ячеслава Сальникова, виконання робіт щодо впровадження заходів по поліпшенню якості питної води, охорони підземних вод від забруднення продовжуються у 2012 році.

Станом на 01.10.2012 загальні видатки на розвиток та реконструкцію системи водопостачання та водовідведення населених пунктів упродовж поточного року становили 38 млн грн, а до кінця року становитимуть більше 50 млн гривень.

Основними проблемними питаннями у галузі водопостачання та водовідведення області залишається обмеженість фінансових ресурсів на розвиток, утримання в належному технічному стані та виконання необхідних заходів під час експлуатації систем питного водопостачання та водовідведення; висока енергоємність та ресурсовитратність у виробничих процесах.

З метою забезпечення належного функціонування системи водопостачання і водовідведення області та забезпечення виконання завдань Загальнодержавної програми «Питна вода України на 2006-2020 роки» на даний час робота ведеться у напрямках створення стратегії реформування та розвитку водопровідно-каналізаційного господарства; розробки та затвердження проектно-кошторисної документації; забезпечення раціонального споживання води; розширення системи централізованого водопостачання сільських населених пунктів області.

Підбиваючи підсумки розгляду даного питання, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко акцентував увагу присутніх на тому, що керівництвом держави поставлені чіткі завдання щодо забезпечення людей якісною питною водою незалежно від регіону проживання і величини населеного пункту.

“Тому в подальшому нашу роботу необхідно спрямувати на розширення обсягів надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, підвищення їх якості. Також ваєливим є виконання завдань щодо оснащення приладами обліку, своєчасне проведення модернізації і оновлення об’єктів галузі.

При цьому кошти державного та місцевих бюджетів маємо сконцентрувати на проектах, що комплексно вирішують проблеми водопостачання територій та базуються на застосуванні новітніх технологій.

Особливо хочу наголосити на необхідності повного освоєння коштів, які передбачені у цьому році з державного бюджету на розвиток систем водопостачання і водовідведення регіону”, - підкреслив очільник області.

Прес-служба облдержадміністрації