back

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Голокосту

27-01-2020 | 12:48

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається щороку 27 січня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. В цей день у 1945 році війська Першого Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, через який пройшли близько 1,3 мільйона людей (більше мільйона з них було вбито).

«Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», – йдеться в резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Усього, за оцінками істориків, жертвами масового знищення євреїв в Європі під час Другої світової війни стали 4,5 мільйона дорослих та 1,5 мільйона дітей. На території України за час нацистського окупаційного режиму вбиті понад півтора мільйона людей.

Не є винятком і Чернігівщина: на території області, за різними підрахунками, за період окупації було вбито від чотирьох до шести тисяч євреїв.

Символом Голокосту у Чернігові став яр Березовий Рів, де нацисти проводили масові розстріли євреїв.

Сьогодні тут відбувся меморіальний захід із вшанування пам’яті жертв Голокосту за участю представників органів влади та громадськості. У заході взяли участь заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, радник голови обласної ради Дмитро Никоненко, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, голова правління обласного об’єднання єврейських громад та організацій, голова правління Чернігівської міської єврейської громади Семен Бельман, рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн, предстаник Українського Інституту національної пам'яті в області Сергій Бутко.

Присутні поклали квіти до монументу та вшанували пам’ять жертв трагедії хвилиною мовчання.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації