back

Чернігівщина й надалі повинна бути регіоном з чистим повітрям

24-01-2020 | 13:47

Перші напрацювання з удосконалення системи моніторингу та управління якістю повітря на території Чернігівщини обговорили члени обласної профільної комісії вчора, 23 січня. Засідання провів заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

Управління якістю повітря здійснюватиметься за принципом розподілу території України на зони та агломерації. Зокрема, область визначена як зона, а місто Чернігів – як агломерація. Як повідомлялося раніше, орган управління в області – Департамент екології та природних ресурсів ОДА.

Наразі розпочато розробку обласної програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря. Зокрема, документом буде визначена мережа постів та лабораторій спостережень за якістю атмосферного повітря, перелік забруднювальних речовин, методи вимірювання, обчислення, прогнозування та оцінки рівня забруднювальних речовин тощо.

Місто Чернігів як агломерація має розробити свою окрему програму.

— Сьогодні Чернігівщина – один з регіонів з найчистішим повітрям в Україні. Наше завдання – й надалі втримувати цю позицію. Адже від якості повітря залежить здоров’я людей. Департамент екології та природних ресурсів ОДА спільно з дотичними службами має організувати роботу з оцінки фактичного стану атмосферного повітря області, а також розробити проєкт обласної програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря. Обов’язково залучити до цього науковців, експертів та представників громадськості, – зазначив Олександр Савченко.

Для оцінки фактичного стану повітря області та визначення джерел найбільшого антропогенного навантаження плануються відповідні дослідження в усіх районних центрах, у зоні впливу Чернігівської ТЕЦ (Чернігівський район), Гнідинцівського газопереробного заводу (Варвинський район), Мринського газосховища (Носівський район), на межі із Сумською, Київською і Полтавською областями та на кордоні з Республікою Білорусь і Російською Федерацією – всього біля 30 точок.

Результати досліджень будуть використані при формуванні мережі постів спостережень за станом атмосферного повітря.

На проведення науково-дослідної роботи з оцінки фактичного стану повітря цьогоріч з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 150 тисяч гривень.

Довідково. За результатами спостережень, проведених в області у 2019 році сертифікованими лабораторіями, загальний рівень забруднення атмосферного повітря за індексом забруднення атмосфери оцінюється як низький. Фіксувалися лише перевищення середньодобових нормативів з діоксиду азоту в м. Чернігів (у 2,4 разу), зокрема в районах зі значною інтенсивністю руху автотранспорту.

За інформацією Департаменту екології та
 природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації