back

Програмою «теплих кредитів» минулого року скористалися 48 ОСББ області

23-01-2020 | 08:08

У 2019 році на Чернігівщині видано 652 «теплі кредити» на 53 мільйони гривень за державною програмою енергоефективності. 586 позичальників отримали відшкодування з обласного бюджету на суму понад 984 тисячі гривень. Про це повідомили в Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА.

У тому числі скористалися кредитуванням 48 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (на 36 мільйонів гривень). При цьому кількість ОСББ – учасників програми – зросла майже вдвічі у порівнянні з попереднім роком, більш ніж у три рази зріс обсяг залучених ними коштів на енергоефективні заходи. Це вкотре доводить дієвість програми і переваги створення ОСББ.

До речі, в області діють 450 ОСББ, які обслуговують 504 багатоквартирні житлові будинки. За минулий рік їх кількість зросла на 68.

Ще один інструмент державної підтримки для покращення технічного стану житлового фонду і стримування зростання витрат за спожиті послуги – Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

Ця програма передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності, впроваджується Фондом енергоефективності за фінансової допомоги ЄС та Уряду Німеччини. Стартувала у вересні 2019 року. Загальна сума на енергоефективні заходи для ОСББ України – 6,8 мільярда гривень

На участь у програмі вже подали заявки два об’єднання співвласників багатоквартирних будинків з Ніжина (ОСББ «Добробут») та Прилук (ОСББ «Понад Удаєм»). Вартість заходів за поданими проєктами – майже 1,3 мільйона гривень, очікувана економія енергії – 144,2 тисячі кВт⋅год на рік.

Довідково. У 2020 році за Урядовою програмою «теплих кредитів» у держбюджеті передбачено 400 мільйонів гривень (200 мільйонів для фізичних осіб та ще 200 – для ОСББ). На обласну програму стимулювання до запровадження енергоефективних заходів виділено 984 тисячі гривень місцевих коштів.

Консультації щодо участі у програмах з енергоефективності можна отримати в Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської ОДА за телефоном: (0462)777-691.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації